Cum știi că ar trebui schimbat ghiveciul orhideei tale

Cum știi că ar trebui schimbat ghiveciul orhideei tale
Înainte de a demara procedeul de schimbare a ghiveciului orhideelor voastre, trebuie să știți că Phalaenopsis este o orhidee epifită, deci trebuie să-i asigurați un substrat special, care are la bază scoarța de copac. Nu veți planta niciodată o astfel de orhidee în sol de grădină. Substratul pentru orhidee trebuie să aibă granulație mare, să asigure un drenaj bun, să fie aerat și hrănitor. Găsiți substrat special pentru orhidee în magazinele specializate.
Aveți în vedere ca ghiveciul folosit să fie unul special pentru orhidee epifite. Trebuie să fie transparent pentru a asigura lumină rădăcinilor și cu orificii suficient de mari care să permită scurgerea apei în exces.

Când trebuie să schimbați ghiveciul orhideei

Ca regulă generală, orhideele se transplantează o dată la doi ani, dar pentru a hotărî momentul prielnic pentru asta, vă rog să luați în considerație următoarele:

Dacă ați cumpărat o orhidee deja înflorită, nu veți schimba ghiveciul imediat după ce ați ajuns cu ea acasă. Este de preferat să lăsați o perioadă planta la lumină, să o observați și dacă nu sunt probleme, să așteptați ca florile să treacă și apoi să o mutați într-un vas mai mare.

Orhideele pe care le aveți din anii anteriori trebuie examinate înainte de transplantare și să luați această decizie dacă constatați că rădăcinile cresc înghesuite în ghiveci, lipite de pereți, iar cele de la bază au ieșit prin gurile de scurgere. Atenție, la Phalaenopsis rădăcinile care cresc deasupra sunt normale și nu după ele trebuie să vă ghidați.

Cum procedați la schimbarea ghiveciului

Schimbarea ghiveciului unei orhidee presupune răbdare, delicatețe și ceva îndemânare. Ar fi de preferat ca în momentul transplantării substratul vechi al orhideei să fie uscat.

Dacă aveți toate cele necesare transplantării, scoateți cu grijă orhideea din vechiul vas fără a leza în vreun fel rădăcinile ori frunzele, scuturați scoarța veche de pe rădăcini și examinați planta. Acesta e un moment prielnic în a descoperi eventuali paraziți ai plantei ori rădăcini uscate. Rădăcinile putrede sau uscate vor fi tăiate și îndepărtate în totalitate. Pe unele dintre rădăcinile sănătoase veți găsi scoarță foarte bine fixată. Nu forțați îndepărtarea ei pentru a nu leza rădăcina. Puteți înmuia cu puțină apă pentru a o face mai ușor de îndepărtat. Dacă nu reușiți, ar fi recomandat să renunțați.

Puneți un strat de scoarță pe fundul vasului. Rădăcinile sănătoase, adunate cu delicatețe și aranjate cu vârfurile în jos, vor fi așezate în noul vas, apoi umpleți spațiile rămase cu substrat, având grijă să nu îngropați frunzele. Acumularea de apă pe acestea ar putea cauza putrezirea. Lăsați orhideea câteva zile pentru a se cicatriza tăieturile făcute pe rădăcină, apoi udați prin scufundare.

Sper că ați găsit informațiile necesare pentru a putea schimba corect și eficient ghiveciul orhideelor voastre.
Cum știi că ar trebui schimbat ghiveciul orhideei tale Cum știi că ar trebui schimbat ghiveciul orhideei tale Reviewed by Loreta Țivlea on 20:11:00 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.