Dulceață de pătlăgele verzi

Dulceață de pătlagele verzi
Vă tot promiteam rețete de la bunica. Rețeta de mai jos nu este a bunicii mele, ci a bunicii soțului meu, care cucoană de oraș și mare meșteră în ale bucătăriei, s-a gândit să mi-o lase mie în grijă peste ani.

Dulceața de pătlăgele verzi este, fără îndoială, un desert sofisticat, destinat ocaziilor speciale. Atunci când vine vorba de această dulceață, cuvântul de ordine este răbdare. Dacă nu ești dispus să acorzi atenție și timp suficient acestui desert, mai bine renunți la prepararea lui. 

Ingrediente pentru dulceața de pătlăgele verzi

Pentru început ai nevoie de cca 40 - 50 pătlăgele speciale de dulceață. Zic, speciale, pentru că nu poți face dulceață ca la bunica din orice fel de gogonele. Se aleg pătlăgele lunguiețe, de lungimea și grosimea degetului tău mare sau aș mai zice cât niște prunișoare, cam ca cele din imaginea de mai sus. Nu vei folosi gogonele mari și rotunde.

Mai trebuie să cumperi miez de nucă nesfărâmițat, curat, cu miros proaspăt, ușor amărui. Nu cumpărați miez de nucă mucegăit sau cu miros greu de rânced. Cât să fie? Suficient cât să poți umple toate pătlăgelele.

Pentru dulceața asta-ți mai trebuie zahăr, cam 1 kg, lămâie, 1-2 bucăți și o agrafă nouă de păr. Nu care cumva să utilizezi una veche, folosită ori ruginită. 


Cum prepari dulceața de pătlăgele verzi

Taie căpăcelele pătlăgelelor cu un cuțitaș bine ascuțit și folosind agrafa de care-ți spuneam, scoate toate semințele din interior. Ai grijă să nu rupi marginile tăieturii și nici membrana pe care ai să o descoperi la interior. Aici bunica avea un secret, să zic. Tăia atât vârful, cât și cotorul. Așa îi era mai ușor la evacuarea semințelor. Clătiți bine pătlăgelele la interior și scuturați-le bine.

Într-o oală suficient de mare cât să cuprindă toate gogonelele, pune apă la fiert. Când apa clocotește, adaugă o lingură de oțet și pune pătlăgelele. Fierbe până ce pielițele pot fi desprinse, apoi stinge focul și scurge apa. Jupoaie pielițele cu un cuțitaș ascuțit și pune fiecare pătlăgea la scurs, așezată pe cap, pe un prosop curat de bumbac.

După ce termini toată operațiunea de curățare a pătlăgelelor, clocotește un ibric de apă. Cât apa stă la foc, alege sferturi de mieji de nucă curați, frumoși, fără pete sau negreață. Când apa clocotește, adaugă miejii de nucă, opărește-i și desprinde pielițele cele mai mari. Dacă mai rămân, nu-i chiar problemă, important este să luați grosul, pentru că pielița miezului de nucă dă un gust amar și o culoare maronie dulceții. Cu miejii de nucă pregătiți, umpleți fiecare pătlăgică în parte, introducându-i pe lung în cele două camere din interiorul pătlăgelelor.

După aranjarea pătlăgeleor, se pune la foc vasul de dulceață, se leagă siropul folosind 1 kg de zahăr și 3 pahare mari de apă rece. Se fierbe, se spumează, se adaugă zeama de la 1-2 lămâi, depinde de cât sunt de mari și se scufundă un baton de vanilie.

Când siropul este gata, se adaugă pătlăgelele. Se fierbe dulceața fără a amesteca în vas, ci numai se scutură oala pentru a nu se prinde de fund. Aveți grijă să nu caramelizați zahărul, să nu rupeți pătlăgelele și să nu legați dulceața foarte tare. Încercați mereu siropul pe marginea unei farfurii reci și uscate. Când consistența este cea dorită, se toarnă fierbinte în borcane curate, obligatoriu uscate, pentru a preveni zaharisirea. Se căpăcește și se așază borcanele pe capac, acoperite cu un pled gros până a doua zi.

A doua zi întoarceți borcanele cu capacele în sus și le depozitați la răcoare și întuneric. 

Dulceața de pătlăgele verzi seamănă foarte mult la culoare și gust cu cea de nuci verzi. Într-un cuvânt este delicioasă, iar mie-mi amintește de vremuri de mult apuse și de oameni cu răbdare și pasiune pentru lucrurile mărunte, dar de calitate.
Dulceață de pătlăgele verzi Dulceață de pătlăgele verzi Reviewed by Loreta Țivlea on 19:14:00 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.