Hibiscus, Trandafirul japonez sau de China

Hibiscus, Trandafirul japonez sau de China
Hibiscus (Hibiscus rosa sinensis), Trandafirul japonez sau Trandafirul de China, este o plantă tropicală și subtropicală, originară din China și estul Asiei. Hibiscus rosa sinensis este o plantă perenă din familia Malvaceae, care s-a adaptat bine condițiilor de apartament. Aspectul general este de tufă, cu frunze ovale de un verde intens, crestate pe margini. Florile sale sunt mari, lipsite de miros, cu un singur rând de petale sau cu mai multe, durează 1-2 zile și prezintă o gamă largă de culori. Hibiscus este floarea națională a Malaeziei.

Hibiscus, Trandafirul japonez sau de China

Solul

Transplantați Hibiscusul anual, folosind un sol ușor, argilos și un ghiveci mai mare, dar aveți grijă ca noul vas să nu-l depășească pe cel vechi cu mai mult de două degete în diametru. Un vas prea mare favorizează dezvoltarea foliajului în detrimentul înfloririi. Dacă nu este posibil să-l transplantați anual, măcar reîmprospătați anual solul de la suprafața ghiveciului. 

Tunderea

După transplantare, planta poate fi ajustată prin tăiere, apoi plasată într-un loc luminos, evitând poziționarea bruscă a plantei în soare direct. Există horticultori care practică ajustarea hibiscusului în perioada toamnei (august-octombrie). Oricare ar fi perioada pentru care veți opta, trebuie să știți că este o operațiune importantă dacă vă doriți ca planta voastră să înflorească abundent. Hibiscusul înflorește numai pe lăstarii tineri, iar tunderea tufei stimulează formarea acestora. Tunderile mai pot avea ca scop creșterea armonioasă a tufei.

Lumina

Trandafirul chinezesc este o plantă cu exigențe speciale în ceea ce privește calitatea și cantitatea luminii primite. Pentru o înflorire abundentă are nevoie de soare direct timp de câteva ore pe zi. Amplasarea lui în dreptul unei ferestre cu expoziție vestică ori sudică rezolvă în parte acest aspect. Pe timpul verii, puteți scoate vasul cu planta de Hibiscus pe o terasă, dar asigurați-vă că pe timpul amiezei este ferit de arșiță. Hibiscus iubește spațiile aerisite, dar nu curenții de aer și o temperatură de până la 24 grade C. Când temperaturile cresc, este nevoie să aerisiți spațiul.

Udarea

Udarea se face din abundență în perioada caldă a anului, având grijă ca solul să se usuce la suprafață între două udări. Vasul în care este plantat Hibiscusul vostru trebuie prevăzut cu găuri mari de scurgere a apei în exces, planta nesuportând băltirile care provoacă putrezirea rădăcinilor. De asemenea, trebuie înlăturată și apa din farfurioara de scurgere.

Pe perioada caldă se recomandă pulverizare frunzelor cu apă de 2-3 ori pe săptămână, evitând udarea florilor.

Fertilizarea

Fertilizarea trebuie făcută în perioda caldă a anului (martie-octombrie), perioadă care coincide și cu creșterea și înflorirea Hibiscusului, folosind un fertilizant pentru plante cu flori, aplicat la 2-3 săptămâni împreună cu apa de udare. Pentru a evita arderea rădăcinilor și moartea plantei, aveți grijă ca atunci când fertilizați solul să nu fie foarte uscat.

Temperatura

Temperatura ideală pentru o înflorire abundentă a Hibiscusului este de 20 de grade C, dar poate suporta și temperaturi mai mari dacă este umbrit în perioadele cele mai fierbinți ale zilei și spațiul este aerisit cu regularitate.

Pe perioada iernii temperatura poate să scadă până spre 10 garde C, niciodată mai jos de atât, iar udările se răresc.

Înmulțirea 

Înmulțirea Hibiscusului prin butași se poate face pe tot parcursul anului, dar cu rezultatele cele mai bune pe timpul primăverii și toamnei. Utilizați butași ușor lemnificați pe care-i înrădăcinați în turbă amestecată cu nisip. Țineți vasul acoperit cu folie pentru menținerea umidității.

Dăunătorii Hibiscusului

Dăunătorii Hibiscusului pot fi afidele, păianjenul roșu, păduchii țestoși și lânoși care pot fi combătuți cu însecticide specifice.

Cu speranța că ați găsit aici informații utile, vă aștept cu păreri personale despre Hibiscus la rubrica de comentarii.
Hibiscus, Trandafirul japonez sau de China Hibiscus, Trandafirul japonez sau de China Reviewed by Loreta Țivlea on 14:53:00 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.