Tot ce trebuie să știi despre îngrijirea mușcatei

Mușcata (Pelargonium) aparține familiei Geraniaceae, fiind printre cele mai populare plante ornamentale. Originară din Africa de Sud, unde aparține florei spontane, ajunsă în Europa (pe la 1700) ca plantă ornamentală cultivată, mușcata fascinează și astăzi floricultorii și împodobește ferestrele caselor din întreaga lume. Deși genul Pelargonium cuprinde peste 250 de specii, majoritatea plantelor cultivate în casă sunt hibrizi.

Mușcatele sunt plante iubitoare de lumină, de soare, cu înflorire abundentă, ce se manifestă pentru perioade lungi de timp, în special primăvara și toamna, cu flori în diferite culori, reunite în umbele rotunjite. Frunzele au parfum specific, substanțele esențiale conținute de acestea având rol odorizant și dezinfectant al aerului. Au acțiune benefică asupra somnului, calmând sistemul nervos și alungă moliile din casă.

Frunzele mușcatelor au diferite arome în funcție de specia și varietatea horticolă aleasă. Aceste mușcate parfumate au flori nesemnificative din punct de vedere estetic. Mușcatele parfumate pot avea frunze cu aromă de lămâie (Pelargonium crispum), de trandafir (Pelargonium graveolens - Mușcata trandafir) sau de mentă (Pelargonium tomentosum).

Mușcatele cele mai cunoscute și cel mai des cultivate de floricultorii amatori se împart în trei categorii:
1. Pelargonium zonale este mușcata obișnuită, cunoscută și deținută de majoritatea cultivatorilor. Este o plantă robustă, cu tulpini cărnoase, frunze în formă de potcoavă, ușor rotunjite pe margini și flori colorate divers.
îngrijirea mușcatei, pelargonium, geranium mușcata
2. Pelargonium grandiflorum sau Mușcata englezească - florile ei seamănă cu florile de panseluță, iar frunzele sunt verzi, late, ușor aspre și crestate pe margini.
îngrijirea mușcatei, pelargonium, geranium mușcata
3. Pelargonium peltatum sau Mușcata curgătoare este folosită ca plantă ornamentală pentru balcoane, ferestre, terase. Numită și Mușcata iederă, Pelargonium peltatum este o specie târâtoare, cu frunze lucioase, de culoare verde strălucitor, asemănătoare frunzelor de iederă.
îngrijirea mușcatei, pelargonium, geranium mușcata

Tot ce trebuie să știi despre îngrijirea mușcatei

Transplantarea mușcatelor

Dacă nu aveți posibilitatea să transplantați anual mușcatele, măcar împrospătați pământul de la suprafața ghiveciului. Când rădăcinile ies prin orificiile de drenaj ale ghiveciului e semn clar că mușcata trebuie transplantată.

Transplantarea mușcatelor se realizează primăvara, utilizând un substrat reprezentat de pământ de grădină îmbogățit cu turbă și nisip. Utilizați un vas ceramic sau din material sintetic, cu găuri suficient de mari, necesare unui drenaj eficient. Dacă optați pentru un vas de plastic, este de preferat să transplantați mușcata în unul deschis la culoare. Mușcatele sunt iubitoare de soare, iar vasele negre captează razele soarelui și supraîncălzesc rădăcina plantei.

Udarea și fertilizarea mușcatelor

Trebuie știut că mușcatele sunt sensibile la umezeala în exces de la nivelul solului. Pentru a preveni putrezirea rădăcinilor, eliminați apa în exces din farfurioară. Mușcatele au nevoie de udări regulate, de 2-3 ori pe săptămână, utilizând apă de ploaie sau apă de la robinet care a stat peste noapte într-un vas. Dacă sunt ținute în soare, la fereastră sau pe terasă, mai multe ore pe zi, ele trebuie udate zilnic. Această operațiune ar trebui executată dimineața sau seara, nu când soarele este puternic.

Fertilizarea mușcatelor este necesară în perioada aprilie-septembrie. Fertilizantul se va adăuga în apa destinată udării și va fi aplicat la fiecare două săptămâni. Iarna, mușcatele intră într-o perioadă de repaus. Se va sista fertilizarea, iar udările vor fi mai rare. Vor fi curățate frunzele și florile uscate.

Lumina și temperatura

Mușcatele sunt plante iubitoare de lumină solară. Plasați ghivecele cu mușcate în soare direct, menținând o temperatură a mediului de până la 21-24 grade C. Mușcatele vor fi mai viguroase și vor înflori abundent dacă lumina pe care o primesc este de calitate. Cele care sunt ținute la umbră, departe de fereastră, nu vor înflori la fel de abundent, își vor dezvolta cu precădere foliajul și vor fi mai expuse bolilor și dăunătorilor.

Pe perioada iernii, asigurați mușcatelor un mediu răcoros de minimum 7-10 grade C, lumină naturală bună, un mediu uscat și aerisit, dar ferite de curenții de aer.

Înmulțirea mușcatelor

Cel mai simplu, mușcata se înmulțește prin butași, prelevați vara. Se taie fragmente de tulpină, din tulpinile sănătoase, se curăță de frunzele bazale și se plantează într-un amestec de turbă și nisip grosier sau direct în apă. După înrădăcinare se transferă într-un ghiveci cu pământ de grădină. Așezați bucăți de teracotă, în fundul noului ghiveci, pentru un drenaj eficient.

Concluzii

Mușcatele sunt plante ce nu reclamă un efort deosebit pentru îngrijirea pe parcursul anului. Cu toate acestea ar trebui să știi că pentru a avea o plantă robustă, ramificată și dezvoltată uniform, trebuie:
-Să tai tulpinile bătrâne, la jumătate din înălțimea lor. Această operațiune trebuie executată toamna sau primăvara.
-Pentru a ramifica, periodic, vârfurile plantei trebuie ciupite. Pentru ciupire poți folosi o foarfecă cu care să înlături vârful deasupra unui nod.
-Florile ofilite trebuie îndepărtate. Astfel stimulezi mușcata să producă noi boboci.
-Preferă ferestrele cu expoziție sudică. Aveți grijă ca pe perioada verilor caniculare să poată fi umbrite în orele de maximă radiație solară.
-Pulverizarea frunzelor duce la pătarea acestora. Pentru a elimina praful de pe frunze, puteți face uneori (dimineța devreme) dușuri plantei, utilizând apă de ploaie.

Pentru nelămuriri, sfaturi, curiozități despre îngrijirea mușcatei, vă aștept cu întrebări la rubrica de comentarii.
Tot ce trebuie să știi despre îngrijirea mușcatei Tot ce trebuie să știi despre îngrijirea mușcatei Reviewed by Loreta Țivlea on 18:21:00 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.