Urzica, beneficii și proprietăți curative

Urzica, beneficii și proprietăți curative
Urzica sau Urtica dioica este o plantă cu proprietăți curative recunoscute încă din Antichitate. La urzică toate organele plantei au proprietăți curative (rădăcina/rizomii, tulpina, frunzele, semințele). 

Partea aeriană a urzicii (tulpina, frunzele, florile/semințele) se recoltează în intervalul mai-octombrie. Se aleg frunze curate, verzi, ferme, fără urme de uscăciune. În lunile de toamnă, putem beneficia și de valoroasele semințe ale plantei.

Rizomii se recoltează toamna târziu, în luna noiembrie. După primele brume, se dezgroapă cu grijă, se perie pământul și se spală sub jet de apă. 

Atât partea aeriană cât și rizomii se usucă bine, se fragmentează și se depozitează în conuri de hârtie sau săculeți de pânză. Nu depozitați plantele medicinale în pungi de plastic, riscați să le compromiteți.

Urzica, beneficii și proprietăți curative

Valoarea curativă a urzicii este dată de abundența substanțelor bioactive conținute de aceasta. Urzicile conțin mari cantități de săruri minerale (fier, calciu, magneziu, potasiu, siliciu), vitaminele C, K, PP, B2, beta-caroten etc.

Datorită concentrației mari de substanțe benefice pentru sănătate, urzica este recomandată în diferite afecțiuni, fiind folosită atât pentru uz extern cât și pentru uz intern.

Urzica are proprietăți analgezice, antialergice, bactericide, antihemoragice, diuretice, energizante. Are efecte benefice în anemii, retenția de apă în țesuturi, detoxifiere, bronșite și astm, alergii,  flebite și varice, reumatism, artrite, hemoroizi, adenom de prostată, tulburări menstruale, afecțiuni renale, hipertensiune, diabet, afectiunii ale pielii și căderea părului. Urzica este un bun energizant, menținând starea de bine a organismului, crește în mod natural concentrația de testosteron la bărbați și ameliorează efectele sindromului premenstrual la femei.

În cosmetică, urzica este utilizată pentru calitățile sale emoliente și capacitatea de a activa regenerarea tesuturilor, cicatrizarea rănilor, îmbunătățirea aspectului tenului, stimularea creșterii părului.

Cum utilizezi corect ceaiul de urzică

Pentru a beneficia de toate efectele curative ale urzicii este bine ca ceaiul să fie preparat și consumat în mod corect. Ca în cazul tuturor plantelor medicinale, consumul de urzică și a preparatelor pe bază de urzică trebuie făcut cu precauție. Astfel se recomandă evitarea folosirii urzicilor de către femeile lăuze, femeile gravide, persoanele care folosesc în mod repetat preparate culinare pe bază de urzici. Fiind un diuretic natural, consumul prelungit de preparate din urzică poate provoca dezechilibru electrolitic. Consultați medicul atunci când doriți să inițiați o cură pe bază de urzică.

Infuzia de urzică se prepară din 1 lingură frunze proaspete sau uscate adăugate la 250 ml (o cană) apă clocotită care se lasă acoperită 10-15 minute. Dacă doriți prepararea unei cantități mai mari, adăugați 4-5 linguri frunze/1 litru apă, lăsați să se infuzeze 10-15 minute, apoi strecurați și depozitați la rece.

Alte preparate din urzică: decoct de rădăcini, tinctură din frunze, tinctură din rădăcini, sucul de urzică proaspătă. Oricare ar fi forma sub care doriți folosirea în cure a urzicii, ca plantă medicinală, trebuie să vă informați în legătură cu modul de administrare, durata curei și preparatul administrat sau să cereți sfatul medicului. Excesele pot fi dăunătoare.

Dacă și voi folosiți urzica și v-ați convins de proprietățile ei curative, vă aștept în rubrica de comentarii să ne împărtășiti din experiența voastră.
Urzica, beneficii și proprietăți curative Urzica, beneficii și proprietăți curative Reviewed by Loreta Țivlea on 16:29:00 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.