Gălbenele - beneficii și proprietăți

Gălbenele - beneficii și proprietăți
Gălbenelele (Calendula officinalis) sunt plante originare din zona mediteraneană, din familia Asteraceae, cu o înălțime de 40-80 cm, bogat ramificate, cu flori de culoare galben intens și miros specific. Gălbenelele cresc spontan sau sunt cultivate ca plante decorative ori medicinale. Florile se mențin aproapă toată perioada de vegetație, din mai până în septembrie, închizându-se noaptea și redeschizându-se în zori.

Gălbenele - beneficii și proprietăți

Gălbenelele sunt plante medicinale cu calități recunoscute încă din Antichitate de greci, indieni, arabi, egipteni. Pentru a beneficia de toate proprietățile curative ale florilor de Calendula officinalis, acestea trebuie recoltate pe timp senin și uscate rapid în spații aerisite, fără a le expune la surse de căldură.

Indicații terapeutice

Pentru beneficiile aduse sănătății, gălbenelele sunt recomandate atât pentru uz intern, cât și pentru uz extern. Gălbenelele au acțiune cicatrizantă, antiinflamatorie, antiseptică, calmantă, stimulează regenerarea celulelor și stimulează imunitatea organismului. 

Pentru uz intern, gălbenelele se recomandă în afecțiuni ca gastrita, ulcerul gastric și duodenal, afecțiuni hepato-biliare, infecții urinare, dereglări menstruale.

Pentru uz extern, gălbenelele sunt un bun dezinfectant, de aceea sunt folosite în tratarea eczemelor, vânătăilor, rănilor, hemoroizilor, micozelor, vaginitelor. Folosind infuzie de gălbenele se pot ameliora conjunctivita, infecțiile pielii, rănile cu puroi. Florile de Calendula officinalis sunt folosite în cosmetică, pentru întreținerea elasticității și tinereții pielii.
Gălbenele - beneficii și proprietăți

Cum prepari corect infuzia de gălbenele

Infuzia de gălbenele se prepară folosind două lingurițe de flori uscate și mărunțite, peste care se toarnă o cană de apă clocotită. Se acoperă vasul și se lasă la infuzat câteva minute, după care poate fi consumată îndulcită ori neîndulcită, înaintea meselor principale.

Ceaiul de gălbenele este contraindicat femeilor însărcinate ori care alăptează, persoanelor care urmează tratamente cu sedative. Este contraindicat, de asemenea, persoanelor alergice la această plantă. Atunci când inițiați o cură pe bază de gălbenele, este recomandat sfatul unui specialist.

Gălbenelele mai pot fi utilizate și sub formă de tinctură, decoct, pulbere, cremă de gălbenele. 

Oricare ar fi motivul pentru care ați decis să folosiți preparate pe bază de gălbenele, vă aștept cu păreri la rubrica de comentarii.
Gălbenele - beneficii și proprietăți Gălbenele - beneficii și proprietăți Reviewed by Loreta Țivlea on 22:25:00 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.