Monilioza - Putregaiul brun sau Mumifierea fructelor

Monilioza - Putregaiul brun sau Mumificarea fructelor
Monilinia (Monilinia laxa, Monilinia fructigena) este o ciupercă ce atacă aproape toate speciile pomicole sâmburoase (cireș, vișin, cais, piersic, nectarin, prun) și semințoase (măr, păr, gutui). 

Monilioza - Putregaiul brun sau Mumifierea fructelor

Atacul de monilioză se manifestă în primăverile reci și ploioase, favorizat de umiditatea crescută, temperaturile scăzute și de leziunile produse de grindină, boli sau dăunători și poate cauza pierderi mari la speciile afectate, prin ofilirea unui număr mare de ramuri cu frunze și flori (arsura moniliană). Vărfurile tinere ale ramurilor afectate se ofilesc, se îndreaptă în jos sub formă de cârlig, apoi se usucă iremediabil. Atacul pe flori este asemănător cu daunele produse de îngheț, producând uscarea acestora. Florile afectate rămân prinse de ramuri. Frunzele afectate se ofilesc, se brunifică, apoi se usucă. Pe scoarță apar leziuni brune.

Când atacul se manifestă pe fructele tinere, acestea se zbârcesc, se brunifică, iar pagubele pot fi însemnate. Atacul de monilinia se manifestă și pe fructele mature conducând la mumifierea acestora. Fructele afectate rămân agățate de ramuri și pe timpul iernii, fiind o sursă de infecție pentru anul următor. Monilioza se poate manifesta și după recoltare pe fructele depozitate, producând piederi masive.
Monilioza - Putregaiul brun sau Mumificarea fructelor

Prevenirea infecției cu monilinia

Infecția cu monilinia poate fi evitată prin cultivarea unor soiuri mai puțin sensibile. Sensibilitatea la monilioză este diferită de la un soi la altul, existând soiuri la care atacul poate fi dezastruos.

Limitarea efectelor infecției cu monilinia se poate face printr-o igienă corectă a pomilor. Ramurile afectate vor fi eliminate prin tăiere și vor fi distruse prin ardere. Fructele mumificate, rămase pe ramuri, vor fi strânse și distruse tot prin ardere.

Combaterea chimică a moniliozei

Tratamentele chimice care vizează prevenirea moniliozei se aplică atât în perioada de repaus vegetativ (toamna după ieșirea din vegetație și primăvara înainte de intrarea în vegetație), utilizând produse fitosanitare cuprice, cât și în perioada de vegetație, utilizând produse sistemice și produse de contact, începând încă din perioada de dezmugurire. 

Produsele necesare combaterii moniliozei se pot găsi la farmaciile fitosanitare. Respectați în totalitate recomandările din prospectul care însoțește substanțele achiziționate.
Monilioza - Putregaiul brun sau Mumifierea fructelor Monilioza - Putregaiul brun sau Mumifierea fructelor Reviewed by Loreta Țivlea on 23:01:00 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.