Cymbidium sau Orhideea barcă

Cymbidium sau Orhideea barcă
Cymbidium sau Orhideea barcă este originară din zonele cu climă temperată și tropicală din India, Nepal, China, Japonia, Malaezia, Australia. Numele de Cymbidium își are originea în cuvântul grecesc kymbe, care face referire la forma de barcă a florii.

Pentru aspectul lor decorativ, Cymbidium sunt printre cele mai cultivate orhidee. Speciile cultivate ca plante de apartament sunt epifite în mediul lor natural (trăiesc pe o plantă gazdă pe care o folosesc pe post de suport, dar nu o parazitează), care pot ajunge la înălțimi de 40-90 cm. Totuși, Cymbidium poate crește și la nivelul solului.

Orhideele Cymbidium sunt foarte cultivate pentru aspectul și longevitatea florilor pe care le produce. Florile sunt viguroase, în culori variate, dispuse pe tije florale zvelte. Pe o singură tijă florală pot coexista 15-20 de flori. Ca flori tăiate, rezistă mai multe săptămâni. Cymbidium înflorește o singură data pe an, din noiembrie până în mai, iar florile au parfum discret.

Frunzele de Cymbidium au un aspect exotic, subțiri, lungi și de un verde crud, crescute din pseudobulb.
Cymbidium sau Orhideea barcă


Cum îngrijești Cymbidium sau Orhideea barcă


Transplantarea

Transplantarea Orhideei barcă se poate realiza primăvara, la intervale de 2-3 ani, atunci când se constată că vechiul substrat manifestă semne de tasare și după ce perioada de înflorire a luat sfârșit. Pentru transplantare se va folosi un substrat special pentru orhidee sau un amestec format din scoarță de pin, perlit, turbă roșie, nisip, mușchi, piatră vulcanică măcinată, pământ de frunze de stejar.

Folosiți la transplantare un vas mai mare, dar nu foarte mare în comparație cu precedentul, în acest caz planta tinzând să-și dezvolte sistemul radicular în detrimentul înfloririi. Umeziți substratul pentru transplantare și nu mai udați planta timp de 2-3 săptămâni, pentru a permite cicatrizarea leziunilor de la nivelul rădăcinii, provocate de transplantarea în sine ori de tăierile voluntare ale părților deteriorate. Asigurați un drenaj eficient pentru a preveni apariția putregaiului.

Udarea și fertilizarea

Se recomandă ca udările să se facă din abundență, folosind apa necalcaroasă, de preferat de ploaie. Udările abundente au ca scop spălarea reziduurilor minerale, provenite de la udările precedente, acumulate la nivelul substratului. Udările cu apă cu exces de minerale provoacă pete maronii pe vârfurile frunzelor.

Deși udările sunt abundente, se recomandă ca substratul să fie lăsat să se usuce ușor înaine de o nouă udare. Pentru a preveni putrezirea rădăcinilor, trebuie verificat ca apa să nu stagneze în farfurioara vasului de plantare.

Cymbidium poate fi fertilizat pe perioada întregului an. Pentru fertilizare folosiți un îngrășământ special pentru orhidee, o singură dată pe lună. În perioada înfloririi puteți opta pentru un fertilizant bogat în potasiu.

Temperatura

Orhideea Cymbidium este tolerantă cu temperatura ambientală, suportând atât căldura verii cât și temperaturile mai scăzute din timpul iernii.
Se recomandă ca din primăvară până în septembrie, Cymbidium să fie scoasă afară, ferită de razele directe ale amiezii și de curenți de aer. Când temperaturile din timpul nopții tind să scadă sub 7 grade C, Cymbidium trebuie readusă în casă, în spații neîncălzite.

Cymbidium nu va înflori decât dacă va beneficia de o perioadă de răcoare, ideal toamna, de minimum 3 săptămâni, cu variații de temperatură zi-noapte de minimum 7 grade C. Variațiile de temperatură zi-noapte au ca scop stimularea producerii tijei florale. Temperaturile trebuie să fie cuprinse între 10-14 grade C pe timpul nopții și 22 grade, ziua.
Planta poate suporta si temperaturi mai mari de 25 grade C, vara și ocazional ușor sub 7 grade C, toamna.

Precauții: mutarea plantei în spații încălzite înainte de înflorirea totală a bobocilor poate produce scuturarea acestora.

Lumina

Cymbidium este iubitoare de lumină bună și soare filtrat în timpul amiezii. Plasarea plantei la umbră duce la colorarea frunzelor în verde închis și la înflorire slabă. Soarele direct al amiezii poate duce la decolorarea până la alb a frunzelor și arderea lor. Plasați planta în apropierea unei ferestre, dar aveți grijă să o feriți în timpul prânzului de radiația solară directă.

Înmulțirea

Cu ocazia transplantării înmulțiți Cymbidium prin separarea pseudobulbilor. Plasați câte 3-5 pseudobulbi în fiecare vas și tratați noile plante ca pe cele adulte.

Boli și dăunători

Cymbidium sau Orhideea barcă este afectată cel mai frecvent de putregaiul datorat umidității excesive.
Citiți și: Bolile comune ale orhideelor

Dăunătorii cei mai frecvenți: coșenilele, acarienii și afidele.
Citiți și: Principalii dăunători ai plantelor de interior
Cymbidium sau Orhideea barcă Cymbidium sau Orhideea barcă Reviewed by Loreta Țivlea on 17:53:00 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.