Vanda coerulea sau Orhideea albastră

Vanda coerulea sau Orhideea albastră
Vanda coerulea sau Orhideea albastră este o plantă cu aspect plăcut, originară din Tailanda, Birmania, India. Chiar dacă este dorită de mulți cultivatori amatori, este bine de știut încă de la început că întreținerea orhideei Vanda este una dificilă. Vanda coerulea este una dintre cele mai pretențioase orhidee prin faptul că trebuie să-i asigurați temperatura, umiditatea și lumina optimă în mod constant. Însă, îngrijită cu atenție vă va răsplăti cu flori minunate chiar și de 2-3 ori pe an. 

Florile apar pe tije florale și rezistă pe plantă chiar și trei luni. Deși este cunoscută ca Orhideea albastră, Vanda coerulea poate avea și alte culori care variază de la alb, roz, purpuriu, galben sau alte mixuri de culori. 

Vanda este o orhidee cu creștere monopodială, care poate ajunge la înălțimea de 30 cm. Frunzele orhideei Vanda sunt de un verde viu, dispuse pe două rânduri de-a lungul tulpinii principale.

Vanda este o plantă epifită (crește pe tulpina altei plante pe care o folosește ca suport, fără a o parazita), rădăcinile acesteia atârnă liber, absorbând din aer umiditatea necesară dezvoltării.

Cum îngrijești Vanda coerulea sau Orhideea albastră


Substratul

Se recomandă ca orhideea Vanda să fie plantată în coșulețe suspendate, având la bază un substrat foarte bine drenat, pe bază de scoarță de pin, care să imite caracteristicile scoarței de copac pe care se fixează în mod natural. Rădăcinile pot fi lăsate să atârne în afara vasului de plantare, așa cum ar face la umbra pădurilor.

Transplantarea se va face primăvara, numai dacă este indispensabilă, altfel riscați ca orhideea să nu mai înflorească. Vandei nu-i place în mod deosebit să fie transplantată. În timpul transplantării planta va fi manevrată cu maximă atenție pentru a nu leza rădăcinile fragile.

Udarea și fertilizarea

În timpul perioadei de creștere (iunie-septembrie), Vanda trebuie udată cu o cantitate semnificativă de apă în fiecare zi și mai multe pulverizări (1-2 pulverizări/zi), dacă temperaturile sunt mai ridicate. În restul perioadei, udările se vor reduce cantitativ, menținând totuși în permanență solul umed.

Fertilizarea orhideei trebuie făcută cu precauție, ținând cont de faptul că fertilizările prea abundente pot duce la sensibilizarea plantei, aceasta devenind slabă, fragilă, cu vârfuri șubrede, iar fertilizarea prea slabă poate conduce la lipsa vigorii plantei și înfloriri slabe.

Fertilizările vor fi realizate cu substanțe specifice, respectând cu exactitate instucțiunile din prospect. În perioada de creștere și înflorire se recomandă aplicarea unei doze de întreținere la fiecare două săptămâni, iar în perioada noiembrie-iunie se va fertiliza la intervale de o lună. 

Lumina și temperatura

Orhideea Vanda este o plantă pretențioasă în ceea ce privește calitatea luminii pe care o primește. Atârnați coșulețul în care ați plantat Vanda în fața unei ferestre foarte luminate astfel încât în perioada dimineții ori seara, razele soarelui pot ajunge la plantă, în restul zilei fiind ferită de soarele direct.

Pentru Vanda, temperatura optimă pe timpul zilei este de 18-20 grade C. Totuși, ea suportă și temperaturi mai ridicate, dacă dispune de umiditate atmosferică optimă și de ventilație bună a aerului. Trebuie avut în vedere ca frunzele orhideei să nu se ardă din cauza soarelui și temperaturilor ridicate. Pe timpul nopții, temperatura optimă este de de 12-15 grade C. Ocazional, orhideea poate suporta și temperaturi mai scăzute cu câteva grade C.

Boli și dăunători

Cel mai frecvent, Vanda poate fi afectată de putregai, boală care apare din cauza umidității mari și lipsei unui drenaj eficient.

Dăunătorii ccare atacă Vanda cel mai frecvent sunt afidele, acarienii, coșenilele.

Am scris acest articol pentru voi, pasionații de flori, cei care dorindu-vă o orhidee albastră ați achiziționat în fapt un Phalaenopsis vopsit cu cerneală specială pentru a fi albastru și care cu timpul va elimina colorantul, revenind la culoarea sa naturală: alb. Nu spun că e neapărat greșit să cumperi o orhidee cosmetizată (și un Phalaenopsis alb poate fi superb), dar e bine să știi ce cumperi!

Phalaenopsis alb, colorat artificial
Phalaenopsis alb, colorat artificial, orhidee albastra, phalaenopsis albastra
 Dacă și voi iubiți orhideele albastre nativ, vă invit să-mi scrieți despre pasiunea voastră.
Vanda coerulea sau Orhideea albastră Vanda coerulea sau Orhideea albastră Reviewed by Loreta Țivlea on 14:50:00 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Coșenilele (păduchii lânoși, păduchii țestoși) sunt destul de răspândite în rândul plantelor de apartament. Coșenilele pot fi descoperite după dejecțiile lipicioase (asemănătoare cu ale afidelor) pe care le descoperiți la o inspecție sumară a plantei. Protejate de carapace dure și ceroase, coșenilele parazitează planta sugând seva. Planta infestată în cele din urmă este slăbită, vulnerabilă la virusurile transmise de coșenile. Înțepăturile coșenilelor pot favoriza dezvoltarea mucegaiurilor sau ruginei.

      Combaterea lor este destul de dificilă, iar dacă planta nu are o valoare deosebită ar trebui să luați în calcul eliminarea ei. În afara tratamentelor chimice pe bază de insecticide, puteți înlătura coșenilele cu o soluție de alcool denaturat la care adăugați o linguriță de săpun lichid pentru bebeluși. Ștergeți planta pe fiecare frunză, atât pe față cât și pe spate. Ștergeți ramurile, tulpinile, inspectați locurile ascunse ale scoarței. Coșenilele astfel combătute nu vor dispărea din prima. Reluați procedura ori de câte ori este necesar.

      Ștergere

Un produs Blogger.