Leurda – aliment și medicament

Leurda – aliment și medicament
Allium Ursium (leurda, usturoiul sălbatic, usturoiul urșilor - cum mai este cunoscută în popor) este o rudă sălbatică a usturoiului. Preferă pădurile umbroase și umede de foioase din zonele de deal și de munte. Răsare primăvara devreme, încă din luna martie, imediat după ghiocei.

În popor se spune că leurda este căutată de urși primăvara, atunci când ies din hibernare, pentru a fi mâncată pentru valoarea sa purificatoare.

Descriere

Ca aspect, putem spune despre frunzele de leurdă că seamănă cu cele de lăcrămioare. Au formă oval-lanceolată, 3-4 cm lățime și aproximativ 10 cm lungime. Limbul frunzei este verde intens, lucios, iar pețiolul este lung. Sunt ușor recunoscute după mirosul de usturoi emanat. Florile de leurdă sunt mici și albe.

Frunzele trebuie culese primăvara, înainte de inflorire, iar bulbii pot fi recoltați de la sfârșitul verii până toamna.

Leurda conține sulfură de alil, levuloză, ulei eteric, carotenoizi, vitamina A, vitamina C și săruri minerale de calciu, fier, fosfor, natriu, cupru.

Beneficii

Deși are proprietăți asemănătoare usturoiului, leurda este mult mai activă decât acesta în detoxifierea organismului. Prin proprietățile sale antiseptice, antitoxice, diuretice, bactericide, hemostatice, antisclerotice, vermifuge, leurda îmbunătățește starea generală de sănătate a organismului slăbit după perioada de iarnă.

Pentru uz intern, leurda este recomandată în hipertensiune, afecțiuni ale căilor respiratorii, cardiovasculare, gastrointestinale și renale, insuficiență biliară, paraziți intestinali, cefalee, gripă.

Pentru uz extern, leurda ameliorează durerile reumatice, leziunile cutanate, herpesul, furunculoza.

Cum folosim leurda

Leurda proaspătă poate fi folosită în cure de detoxifiere pe o perioadă de 3-4 săptămâni. Gustul ei este mai delicat decât cel al usturoiului comun, asemănător arpagicului. Ca și usturoiul, leurda poate fi consumată crudă sau preparată.

Crudă poate fi adăugată ca și condiment peste mâncărurile preparate în casă, așa cum adăugăm verdeața, poate fi folosită în salate amestecată cu frunze de pătrunjel sau poate fi folosită în prepararea sucurilor cu acțiune în combaterea reumatismului. Poate fi adăugată în sandviș, precum salata verde.

Din leurdă și urzică se pot prepara piureuri sau poate fi adăugată în chiftele, tocănițe, ciorbe.

În stare uscată, leurda poate fi asociată cu pătrunjelul și folosită ca și condiment pentru mâncărurile preparate în casă.

Leurda este un aliment și un medicament. Este darul naturii în perioada primăverii și trebuie să beneficiem de existența ei. Însă, sunt situații în care trebuie să manifestăm precauții în folosirea leurdei. Mamele care alăptează sunt sfătuite să nu consume leurdă pentru că modifică gustul laptelui. Persoanele care prezintă colon iritabil sau cele care din motive medicale nu consumă în mod curent usturoi, trebuie să consume cu precauție leurda, chiar dacă este mai bine tolerată ca și usturoiul.

Natura e generoasă. Nouă ne rămâne doar să cunoaștem și să valorificăm tot ceea ce ne oferă. 
Leurda – aliment și medicament Leurda – aliment și medicament Reviewed by Loreta Țivlea on 21:50:00 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.