Miltonia - orhideea panseluță

Miltonia - orhideea panseluță
Originară din pădurile tropicale ale Americii Centrale și de Sud, Orhideea panseluță atrage prin coloritul viu (purpuriu, galben, alb, roz) și parfumul delicat al florilor, care durează până la șase săptămâni.

Orhideele panseluțe sunt de două feluri:

1. Miltoniopsis – originară din Columbia, preferă zonele cu temperaturi moderate.
2. Miltonia – originară din Brazilia, crește în zonele calde.

Transplantarea, udarea și fertilizarea

Miltonia este o orhidee epifită care nu agreează un substrat descompus, de aceea transplantarea se va face anual, în perioada toamnei, folosind un substrat ce se drenează foarte ușor pentru a evita băltirea apei și compromiterea rădăcinii. Substratul folosit va fi un amestec format din scoarță de pin, fire de nucă de cocos, rădăcini de ferigă, mușchi, perlit și polistiren.

Deși este o plantă iubitoare de umiditate, rădăcina fină a Miltoniei suferă din cauza udatului excesiv. Pe timpul verii se udă regulat la 2-3 zile, iar iarna la 6-7 zile.  După fiecare udare se va elimina surplusul de apă din farfurie. Aveți în vedere că în cazul Miltoniei substratul nu trebuie să se usuce între două udări.

Spre deosebire de alte plante de interior, Miltonia are nevoie de o perioadă de repaus. Fertilizați orhideea lunar, din aprilie până în septembrie, folosind un fertilizant special pentru orhidee. Pe perioada iernii se va sista administrarea de fertilizant.

Temperatura

Fiind o plantă cu frunzișul fin și pseudobulbii mici, Miltonia nu trebuie expusă la temperaturi ridicate și curenți de aer. Pentru a preveni deshidratarea plantei, pe timpul zilelor calde când umiditatea aerului este scăzută, se recomandă pulverizarea zilnică a frunzelor cu apă la temperatura ambientală.

Pentru a înflori, temperaturile ideale pentru Miltonia variază în limitele 10-11 grade C pe timpul nopții și 25-27 grade C pe timpul zilei. O atmosferă umedă (55-65%) și o bună circulație a aerului prin aerisirea spațiului, vor asigura sănătatea orhideei dumneavoastră.

Lumina

Calitatea luminii pe care o primește Miltonia este foarte importantă. Plasați ghiveciul florii aproape de fereastră pentru a beneficia de lumină naturală bună, dar indirectă. Razele directe ale soarelui pot arde frunzele sensibile de Miltonia. Umbriți fereastră cu o perdea sau așezați o altă plantă între fereastră și orhidee.

Culoarea frunzelor de Miltonia trădează calitatea luminii primite. Frunze de un verde deschis sunt normale pentru o plantă sănătoasă, contrar părerii generale că un frunziș verde intens ar fi dovadă de sănătate a plantei. La Miltonia, dacă frunzișul devine verde intens trebuie crescută cantitatea de lumină, iar dacă devine roșietic trebuie să fie așezată într-un loc mai umbrit.

Precauții

Bolile și dăunătorii care amenință Orhideea panselută sunt comune cu ale celorlalte orhidee. Ca toate orhideele, Miltonia poate suferi din cauza umezelii excesive care pote duce la apariția putregaiurilor. Atmosfera închisă, neaerisită, poate determina căderea bobocilor de floare. Dăunătorii cel mai des întâlniți sunt coșenilele făinoase (păduchele lânos), acarienii (păianjenul roșu), afidele (păduchi de frunze).

Deși sensibilă și pretențioasă, Miltonia este o orhidee apreciată de cultivatori pentru aspectul fragil, culorile generoase și parfumul suav. Dacă și vouă vă plac orhideele Miltonia, vă aștept cu păreri despre experiența voastră de cultivator.
Miltonia - orhideea panseluță Miltonia - orhideea panseluță Reviewed by Loreta Țivlea on 22:23:00 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.