Mini Phalaenopsis sau „Little Lady”

Mini Phalaenopsis sau „Little Lady”
Phalaenopsis „Little Lady” este o varietate pipernicită de Phalaenopsis, relativ ușor de cultivat și recomandată în special crescătorilor amatori.

„Little Lady” sunt considerabil mai mici decât orhideele Phalaenopsis cunoscute, dar păstrează proporțiile, preluând aspectul tipic al hibrizilor Phalaenopsis. Ajung la înălțimi de 10-20 cm, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din înălțimea normală a orhideei Phalaenopsis.

Aceste orhidee au flori ce nu impresionează prin dimensiuni, 2-3 cm în diametru, dar sunt numeroase (8-15 flori ), frumos proporționate cu restul plantei și viu colorate. Nu dezamăgesc nici la capitolul longevitate, acestea rezistând 6-12 săptămâni.

Frunzele de mini Phalaenopsis sunt asemănătoare ca aspect cu ale hibrizilor tipici, groase, cărnoase, lanceolate, dar considerabil mai mici, de 5-8 cm.
Mini Phalaenopsis sau „Little Lady”

Cum îngrijești o „Little Lady”

Lumina

Atunci când achiziționezi o plantă nouă, prima preocupare este aceea de a găsi acesteia un loc în care să dispună de lumină favorabilă. Phalaenopsis „Little Lady” trebuie tratată ca oricare altă plantă tropicală de interior. Asigurați-vă că are parte de lumină naturală bună, dar nu plasați ghiveciul în soare direct și nici în curenți de aer.

Temperatura

Temperaturile optime pentru mini Phalaenopsis sunt 18-24 grade C. Poate suporta și temperaturi mai ridicate, având nevoie să aerisiți corect și eficient spațiul în care se află, evitând plasarea ghiveciului în curenți de aer.

Transplantarea

Orhideele mini Phalaenopsis pot fi crescute cu succes în mușchi Sphagnum, în vase mici de 5-6 cm, care să respecte caracteristicile oricărui vas pentru orhidee epifite: transparența și drenajul. Orhideele „Little Lady” au nevoie de vase speciale, transparente, care să permită luminii să ajungă la rădăcini și prevăzute cu orificii de scurgere, care să asigure scurgerea eficientă a apei în exces. Transplantați orhideele la fiecare doi ani, deoarece în timp, substratul folosit își pierde textura aerată, se tasează și devine compact.

Udarea

Având în vedere dimensiunile mici ale vasului, udările ar trebui să se facă la intervale mai scurte de timp (4-7 zile), pentru a evita uscarea extremă a substratului, dar nu înainte de a vă asigura că este necesar. Dacă în vas mai este condens pe pereți, amânați udarea. Mai trebuie să știți că vasul orhideei trebuie să dispună de orificii largi de scurgere a apei. Apa care băltește în vas sau în farfurioara de scurgere poate induce cu repeziciune putrezirea rădăcinilor.

Pentru udare folosiți apă de ploaie dacă aveți posibilitatea. Dacă acest lucru nu este posibil, iar udările se fac folosind apă de la robinet, este preferabil să o lăsați de pe o zi pe alta într-un vas descoperit, apoi să o folosiți. Udați prin scufundarea ghiveciului, apoi lăsați planta să se scurgă pe un grătar. Aveți grijă să nu rămână apă nici în mijlocul frunzelor. Dacă sesizați apă pe frunze, stergeți cu un șervețel de hârtie.

Fertilizarea

Perioada de creștere a plantei este aprilie-septembrie. Orhideele Phalaenopsis „Little Lady” cresc mult mai puțin ca hibrizii deja cunoscuți și de aceea au nevoie de mai puține substanțe nutritive. Fertilizați o singură dată pe lună, utilizând îngrășământ special de orhidee, cu o concentrație slabă.

Riscuri

Micuța orhidee poate fi receptivă la bolile și dăunătorii specifici și hibrizilor de talie mare. Pentru a evita piederea orhideei citiți și Boli comune ale orhideelor și Principalii dăunători ai plantelor de interior.

Cu speranța că v-am adus câteva informații folositoare despre o plantă relativ nouă și mai puțin cunoscută, vă aștept cu întrebări la rubrica de comentarii.

Mini Phalaenopsis sau „Little Lady” Mini Phalaenopsis sau „Little Lady” Reviewed by Loreta Țivlea on 14:18:00 Rating: 5

5 comentarii:

  1. Buna ziua. Aveti cumva idee de unde as putea achizitiona cateva mini orhidee? Caut de ceva vreme fara succes insa...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate că nu ați căutat tocmai acolo unde sunt din abundență: în hipermarket-uri. În luna martie se aprovizionează cu loturi noi de plante de interior.

      Ștergere
  2. Mini orhidee se gasesc si la ikea aproape mereu au stocuri variate, si chiar la dedeman. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu mi-am achizitionat o miniorhidee numai ca a cazut si s-au rupt florile. Dupa cat timp infloreste?😔😔😔

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mini orhideele se comportă ca și celelalte orhidee Phalaenopsis. Înfloresc cu precădere în perioada rece a anului, pentru că atunci au diferențele de temperatură noapte-zi optime, dar pot înflori și în celelalte perioade ale anului. Acum, dacă tija orhideei dumneavoastră s-a rupt în totalitate, veți avea o tijă nouă peste câteva luni bune, dacă s-a rupt doar partea unde erau florile, s-ar putea să aveți pe viitor o ramificație de la un nod. Nu vă așteptați la flori prea curând, dar nici nu disperați. Îngrijită corect v-a înflori pe viitor.

      Ștergere

Un produs Blogger.