Principalii dăunători ai plantelor de interior

Afide
Știu că pe mulți dintre voi vă chinuie paraziții plantelor de interior. Așa că vă propun să identificăm împreună principalii dăunători ai plantelor de interior, să le cunoaștem vulnerabilitățile și să învățăm cum trebuie combătuți.

Principalii dăunători ai plantelor de interior:

1. Afidele sau păduchii (foto sus)
Afidele sunt insecte mici, de culoare verde, negru, galben, roz și care trăiesc în colonii numeroase. Parazitează frunzele și lăstarii tineri, dar sunt și păduchi care infestează rădăcinile, bulbii, tuberculii sau rizomii. 

Afidele se hrănesc cu seva plantelor pe care le parazitează și pot produce veștejirea sau compromiterea plantei. Înțepăturile afidelor pot produce boli virale plantelor infestate. Dejecțiile zaharoase și lipicioase pot favoriza dezvoltarea mucegaiului negru.

Dacă infestarea cu afide nu este masivă puteți acționa local, ștergând frunzele și tulpinile folosind o bucată de tifon umezită în puțină apă caldă. Un alt remediu ar putea fi reprezentat de o infuzie realizată din frunze de ferigă pe care o pulverizați pe plantă. În situațiile în care infestarea nu poate fi controlată astfel, se recomandă administrarea unui insecticid, prin pulverizare fină.

2. Coșenilele (păduchii lânoși, păduchii țestoși)
Coșenilele sunt destul de răspândite în rândul plantelor de apartament. Coșenilele pot fi descoperite după dejecțiile lipicioase (asemănătoare cu ale afidelor) pe care le descoperiți la o inspecție sumară a plantei. Protejate de carapace dure și ceroase, coșenilele parazitează planta sugând seva. Planta infestată în cele din urmă este slăbită, vulnerabilă la virusurile transmise de coșenile. Înțepăturile coșenilelor pot favoriza dezvoltarea mucegaiurilor sau ruginei. 

Combaterea lor este destul de dificilă, iar dacă planta nu are o valoare deosebită ar trebui să luați în calcul eliminarea ei. În afara tratamentelor chimice pe bază de insecticide, puteți înlătura coșenilele cu o soluție de alcool denaturat la care adăugați o linguriță de săpun lichid pentru bebeluși. Ștergeți planta pe fiecare frunză, atât pe față cât și pe spate. Ștergeți ramurile, tulpinile, inspectați locurile ascunse ale scoarței. Coșenilele astfel combătute nu vor dispărea din prima. Reluați procedura ori de câte ori este necesar.

3. Musculița albă de seră

Musculița albă de seră are dimensiuni milimetrice și culoare generală albă. Este o insectă polifagă care trăiește în colonii pe fața inferioară a frunzelor plantelor, unde își depozitează ouăle și se hrănește înțepând și sugând seva din țesuturi. Plantele atacate cresc debile, au frunze gofrate, se îngălbenesc și pot muri. 

Combaterea se poate face simplu prin pulverizarea unui insecticid sistemic sau prin utilizare de capcane cu lipici. Folosiți bucăți de plastic galben unse cu lipici pe care le plasați în vecinătatea plantelor atacate. Musculițele se vor simți atrase de culoare și vor rămâne captive.

4. Tripșii

Sunt insecte mici (1 mm), zvelte, cu corp închis la culoare, cu două dungi galbene la aripi, deosebit de periculoase. Datorită dimensiunilor mici pot fi greu observate cu ochiul liber. Tripșii colonizeză și atacă înțepând toate organele plantei, găuresc peretele celulei și sug toată seva. În acele celule pătrunde aer și părțile atacate ale plantei capătă un luciu alb-argintiu. Înțepăturile cauzează infecții virale sau bacteriene.

Combaterea poate fi făcută prin aplicarea unui insecticid sistemic sau prin folosirea capcanelor lipicioase (vezi musculița albă).

5. Acarianul roșu (păianjenul roșu)
Denumiți în mod obișnuit păienjeni roșii, acarienii pot infesta foarte multe plante provocând îngălbenirea și căderea frunzelor. Se dezvoltă pe fața inferioară a frunzei, favorizați de un mediu cald-uscat. Înțeapă frunza, aceasta căpătând o nuanță argintie. În stadiul avansat se poate zări pe spatele frunzei o pânză fină. 

Combaterea păianjenului roșu se poate face pulverizând acaricide specifice, care pot deveni ineficiente după câteva aplicări succesive, obligând la schimbarea produsului. Acarienii mai pot fi combătuți prin confecționarea în jurul plantei a unui cort dintr-o pungă transparentă. Umiditarea crescută împiedică înmulțirea păianjenului. Stropirile regulate cu apă ale plantei pot reprezenta un remediu.

Sper să fi aflat noutăți despre cum puteți combate principalii dăunători ai plantelor de interior. Plantele voastre au multe secrete. Fiți alături de noi și vi le vom dezvălui. 
Principalii dăunători ai plantelor de interior Principalii dăunători ai plantelor de interior Reviewed by Loreta Țivlea on 15:45:00 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.