Socul și beneficiile lui

Socul și beneficiile lui, tratamente naturiste
Pentru mulți dintre voi este o plantă comună, dar puțini sunt cei ce cunosc socul și beneficiile lui pentru sănătate.

Socul (Sambucus nigra) este un arbust viguros, din familia Adoxaceae. Originar din zonele temperate ale Americii de Nord și Europei, socul este rezistent la gerul iernilor de la noi, necesitând a fi protejat doar în perioada în care este foarte mic. Nu este pretențios nici în ceea ce privește temperaturile caniculare ale verii, dar pe perioada înfloririi și în timpul verilor secetoase necesită udări regulate.

Socul dezvoltă o coroană bogată, largă, stufoasă, necesitând spații largi pentru a se putea dezvolta și pentru a beneficia de o ventilație corespunzătoare. Este o plantă iubitoare de lumină, dar care nu suportă foarte bine arșița soarelui. În mod spontan socul creste în luminișurile pădurilor, de aceea atunci când îl plantați ca și arbust de grădină ar trebui să țineți cont de preferințele sale, găsindu-i un loc adecvat.

Ca orice plantă din flora spontană, nu este pretențios nici la condițiile din sol. Preferă totuși un sol bogat în humus, cu un pH ușor acid, dar ca plantă de grădină nu necesită fertilizare specială.

Înflorirea

Socul înflorește în lunile mai-iunie. Florile sunt mici, stelate, albe cu stamine galbene, cu miros plăcut de flori de câmp, reunite în inflorescențe umbelate plate, cu diametrul de 15-20 cm. În lunile august-septembrie apar fructele mici, sferice, care se colorează în perioada coacerii în culori de violet intens, aproape de negru. Atenție, fructele verzi nu pot fi consumate din cauza substanțelor toxice pe care le conțin.

Înmulțirea

Socul poate fi reprodus cu ușurință prin despărțirea lăstarilor ce cresc în mod spontan la baza tufei. Transplantarea lăstarilor se poate face cu succes primăvara. Socul mai poate fi înmulțit prin drajoni, butași înrădăcinați sau însămânțare.

Se recomandă ca manipularea segmentelor de tulpină să se facă purtând mănuși. Seva socului este iritativă, ușor toxică și poate produce neplăceri. Protejați-vă ochii și mucoasele de contactul direct cu aceasta.

Socul și beneficiile lui

Ca plantă medicinală, socul este o plantă cu calități terapeutice dovedite, cunoscute încă din Antichitate. De la soc pot fi folosite toate organele plantei: rădăcina, scoarța, frunzele, florile, fructele.

Pentru uz intern, socul are acțiune diuretică, laxativă, antiseptică, antivirală, calmantă, emolientă, antireumatică. Este foarte eficient în activarea sistemului imunitar, combaterea paraziților intestinali, cure de detoxifiere și cure de slăbire. Socul se recomandă în ameliorarea gripei, bronșitei, faringitei, reumatismului, gutei, artritei, combaterea infecțiilor urinare și stărilor febrile.

Pentru uz extern poate fi folosit cu succes în tratarea arsurilor minore, degerăturilor, ulcerațiilor la nivelul mucoasei bucale, furunculelor și altor tipuri de infecții.

Socul poate fi utilizat ca remediu naturist sub mai multe forme: ceai, tinctură, siropuri.

Ca oricare remediu naturist și socul trebuie administrat cu prudență, nu continuu, ci în cure bine stabilite. Orice reacție neplăcută ca greță, vărsături, arsuri ale stomacului, iritații ale gâtului, dificultăți de respirație, intoxicații, sistați imediat administrarea și solicitați sfatul medicului.

Unul dintre cele mai apreciate preparate depurative preparate din florile de soc este socata. Pe lângă gustul său bun, apreciat de consumatori, socata are și efect relaxant, răcoritor, depurativ, revigorant, acționează împotriva răcelilor, a bronșitei și a bolilor de rinichi.

Cum prepari cea mai bună socată

Dacă și voi cunoașteți socul și beneficiile lui pentru menținerea sănătății și a stării de bine, vă aștept cu rețete și păreri în rubrica destinată comentariilor.
Socul și beneficiile lui Socul și beneficiile lui Reviewed by Loreta Țivlea on 18:32:00 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.