Schlumbergera sau Crăciunița

Schlumbergera sau Crăciunița
Schlumbergera sau Crăciunița, originară din pădurile tropicale ale regiunilor muntoase din Brazilia, este o plantă epifită care face parte din familia Cactaceae.

Crăciunița este o plantă longevivă, foarte decorativă prin coloritul viu al florilor (alb, roz, roșu, galben, purpuriu, portocaliu), poate ajunge la înălțimea de 30-45 cm, cu aspect curgător. Perioada de înflorire este iarna târziu. Tulpinile sunt formate din segmente turtite, cu marginile crestate, cu mici areole la noduri și la capetele segmentelor terminale. Țepii acestui cactus sunt inofensivi.

Schlumbergera sau Crăciunița

Îngrijire

Fiind o plantă tropicală epifită, Schlumbergera se dezvoltă armonios dacă îi veți asigura multă lumină naturală indirectă, substrat bine drenat care să nu permită acumularea apei în vas și temperaturi coprinse între 10-15 grade C și 25 de grade C.

Pe perioada verii ar putea fi scoasă în aer liber, într-un amplasament parțial umbrit. Iubește aerul curat, temperaturile moderate și ploaia. Razele directe ale soarelui pot produce arsuri plantei. Totuși, poate beneficia de soarele de dimineață. Planta trebuie udată cu ritmicitate, dar nu în exces, având grijă ca substratul să fie reavăn. Pentru a preveni putrezirea rădăcinii, se va elimina apa din farfurioara vasului. Schlumbergera necesită umiditate atmosferică. Este bine să pulverizați planta periodic, folosind apă de ploaie sau apă dedurizată.

Pe timpul iernii are nevoie de temperaturi de 10-15 grade C și umiditate mai mult atmosferică decât pe substrat. În perioada de producere a bobocilor este important să nu mutați ghiveciul din locul său, bobocii se pot desprinde din cauza modificării condițiilor de mediu. Pe perioada formării bobocilor și înfloririi, Crăciunița va fi udată regulat menținând substratul reavăn, dar fără a face excese. Florile ofilite vor fi îndepărtate pentru a stimula planta să formeze alți boboci ori să continue înflorirea. Udați cu moderație iar spre sfârșitul iernii răriți udările, lăsând substratul să se usuce între udări. Atenție, Schlumbergera nu trebuie amplasată în apropierea surselor de căldură (calorifer). Aerul uscat poate produce brunificarea tulpinilor, căderea bobocilor și trecerea prematură a florilor. Nici curenții de aer nu sunt tolerați mai bine de acest cactus.

Schlumbergera nu este o plantă pretențioasă și nu are nevoie specială de fertilizare. Totuși fertilizarea solului în perioada producerii bobocilor și înfloririi, determină o înflorire mai abundentă și culori mai vii ale florilor. Utilizați un fertilizant pentru cactuși.

Schimbarea substratului se face la doi ani, primăvara, folosind un amestec de două părți de turbă, o parte de pământ de frunze bine descompuse și una de nisip grosier. Se vor amplasa bucăți de teracotă pe fundul vasului în care se transplantează Crăciunița, pentru un drenaj eficient.

Înmulțirea

Schlumbergera poate fi reprodusă prin butași prelevați în lunile martie-aprilie. Tăind cu delicatețe segmente reprezentate din cel puțin două articulații, produceți butași. Lăsați butașii la aer pentru câteva ore pentru a se cicatriza suprafața tăieturii și apoi plantați segmentele într-un compost pentru plante mature. Mențineți butașii la o temperatură de 18-21 grade C, în condiții de umbră. Schlumbergera înrădăcinează repede. Tratați noile plante ca pe cele adulte.

Precauții

Schlumbergera este sensibilă la excesul de apă din sol. Apa în exces provoacă putrezirea rădăcinilor, iar un deficit de apă produce ofilirea segmentelor tulpinii. Curenții de aer și temperaturile foarte scăzute sau mult peste limita maximă pot produce slăbirea plantei.


Schlumbergera este cel mai des atacată de coșenila făinoasă (păduchele lânos), destul de greu de îndepărtat datorită formei plantei. Eliminați dăunătorii utilizând alcool denaturat și o periuță ori bețișoare igienice sau folosind insecticid lichid cu acțiune sistemică.

Pentru că știți acum să ingrijiți Schlumbergera, sigur veți dori una la fel pentru Crăciunul următor.
Schlumbergera sau Crăciunița Schlumbergera sau Crăciunița Reviewed by Loreta Țivlea on 22:48:00 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.