Usturoiul - cultivare, beneficii și proprietăți

Usturoiul - cultivare, beneficii și proprietăți garlic
Allium sativum sau usturoiul, cum este numit în mod uzual, este o plantă comestibilă, originară din Asia Centrală, ce aparține familiei Alliaceae. Cunoscut încă din Antichitate, usturoiul este folosit ca aliment, condiment și medicament. 

Pentru a beneficia de toate calitățile sale de aliment și medicament, este de preferat să aveți propria voastră producție de usturoi. Ținând cont că este relativ ușor de plantat, iar întreținerea și recoltarea nu presupun mult efort, înființarea propriei culturi de usturoi ar putea să fie un mijloc de relaxare.

Înființarea culturii de usturoi

Primul aspect pe care ar trebui să-l aveți în vedere la înființarea culturii de usturoi este rotația culturilor. Usturoiul trebuie să revină pe aceeași suprafață de teren decât după 3-4 ani. Pentru a feri cultura de usturoi de atacul nematodelor și a altor boli și dăunători, se recomandă a se evita plantarea usturoiului în urma culturilor de cartofi, tomate, ceapă. Culturi premergătoare bune pentru usturoi sunt cele de dovleac, dovlecei, varză, fasole, castraveți, mazăre verde, porumb.

Pentru că este o plantă ce rezistă la gerul iernii, cultura de usturoi se recomandă a fi înființată încă din toamnă. Perioada indicată este sfârșitul lunii septembrie, până în luna noiembrie. Dacă nu este posibil a se planta încă din toamnă, cultura de usturoi poate fi înființată și primăvara devreme, sfârșitul lunii februarie, până la jumătatea lunii martie, dar producția va fi mai mică.

Plantarea usturoiului

Cele mai indicate soluri pentru cultura usturoiului sunt cele mijlocii-ușoare, bine drenate și cu o structură luto-nisipoasă. Solurile grele, argiloase ori argilo-lutoase stagnează creșterea căpățânii și scad productivitatea. 

Plantarea efectivă se va realiza folosind căței de usturoi robuști, sănătoși, uscați, fără urme de mucegai ori leziuni. Înainte de plantare pot fi ținuți într-o soluție de piatră vânătă (100g/10 litri apă), timp de 10-15 minute, operațiune ce-i va feri de atacul bolilor. 

Adâncimea de plantare este de 2-3 cm pentru culturile de primăvară și 4-5 cm pentru culturile de toamnă, distanța dintre rânduri de 25 cm, iar între plantele de pe același rând de 6-8 cm.

Îngrijirea culturii

Până la recoltare, usturoiul trebuie afânat și plivit. Afânarea solului se va face la suprafața solului, cu grijă, pentru a nu leza căpățâna ori rădăcinile.

Usturoiul este o plantă fără cerințe ridicate în ceea ce privește consumul de apă. Totuși, trebuie avut în vedere că un sol reavăn este ideal pentru această plantă. Irigarea se poate face prin aspersie, dar trebuie să vă asigurați că apa nu băltește pe sol, ceea ce ar putea compromite cultura de usturoi, parțial sau în totalitate. 

Recoltarea usturoiului

Recoltarea este de departe etapa cea mai plăcută în cultura usturoiului, dar și a altor plante cultivate pentru consum.

Usturoiul poate fi recoltat primăvara (usturoiul verde), pentru consum în formă proaspătă sau toamna, pentru depozitare. Dacă doriți ca usturoiul vostru să reziste bine peste iarnă, este de dorit ca pentru recoltare să alegeți o zi plăcută, fără ploaie. Recoltarea se face manual sau cu mașini speciale destinate recoltării. Recoltarea mecanizată este rezervată fermierilor, voi va trebui să faceți manual această activitate migăloasă.

După recoltare, usturoiul se va lăsa la uscat timp de 8-10 zile, după care se va curăța. Prin curățare se înțelege tăierea mustăților, a frunzelor uscate și îndepărtarea stratului superficial de foi care acoperă căpățânile. Unii producători, pentru a da calitate estetică produsului destinat vânzării, împletesc funii de usturoi.

Astfel pegătit, usturoiul se ambalează în săculeți de pânză șau lădițe de lemn și se depozitează în spații răcoroase, umbrite și bine aerisite. Funiile de usturoi se depozitează atârnate.
Usturoiul - cultivare, beneficii și proprietăți, garlic

Beneficiile consumului de usturoi

Încă din cele mai vechi timpuri, usturoiul este văzut ca un aliment minune cu valoare de medicament, fiind considerat un antibiotic natural.

Usturoiul conține pe lângă cele două substanțe specifice alicina și garlicina, cu efecte antibiotice și un complex de vitamine (Vitaminele A, B, C, PP), săruri minerale, microelemente, insulină.

Usturoiul poate contribui la menținerea sănătății organismului întărind sistemul imunitar, luptând cu diverși paraziți intestinali și stafilococi, îmbunătățind funcționarea inimii, ameliorând durerile de dinți, îmbunătățind secreția de insulină, ajutând expectorația în afecțiunile căilor respiratorii, influențând pozitiv greutatea corporală și prevenind apariția cancerului.

Usturoiul este o plantă care poate fi practic consumată de toată lumea, dar se impune moderație și atenție la persoanele care manifestă intoleranță la acest aliment prin disconfortul gastric produs, persoanelor care alăptează, pentru că modifică gustul laptelui și persoanelor care din rațiuni sociale, nu vor să fie asociate cu mirosul înțepător și persistent de usturoi.

Sper să fi aflat acele informații care vă interesau despre cultivarea, proprietățile și beneficiile usturoiului. Pentru întrebări sau sugestii, vă aștept cu comentarii la rubrica special destinată.
Usturoiul - cultivare, beneficii și proprietăți Usturoiul - cultivare, beneficii și proprietăți Reviewed by Loreta Țivlea on 12:40:00 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.