Orhideea este o plantă superbă, prea puțin pretențioasă, ba chiar rezistentă, aș zice. Se adaptează bine la cultura de interior și nu presupune mult efort pentru a fi îngrijită. Cu toate acestea, sunt situații în care orhideea își pierde bobocii înainte de a înflori, producând dezamăgire deținătorului plantei.
Cauzele care pot produce căderea bobocilor florali ai orhideei sunt multiple și pot fi caracterizate ca șocuri (termice, de nutriție, de umiditate, de lumină). Trebuie doar să observați planta și să vedeți de ce schimbări bruște a avut parte în ultima vreme.
1. Temperatura
Orhideea care a declanșat înflorirea trebuie ferită de șocuri termice care pot provoca deshidratarea și avortarea bobocilor florali. Astfel, o orhidee pe care o veți cumpăra în timpul iernii, va fi supusă unui șoc termic în timpul transportului de la florărie până la destinație. La câteva zile după ce ați adus-o acasă, veți constata că bobocii mari, aflați în prag de înflorire, se deshidratează și cad, rămânând pe tija florală numai florile deja deschise și bobocii micuți, nedezvoltați.
Șoc termic poate fi considerat și un geam deschis în apropierea orhideei pregătite de înflorire, într-o zi rece sau geroasă. Curenții de aer rece pot induce avortarea bobocilor florali.
De asemenea, apa foarte rece pe care o folosiți la irigarea orhideelor poate duce la pierderea bobocilor acestora. Recomandat este ca această operațiune să se execute cu apă la temperatura camerei.
2. Umiditatea
Umiditatea reprezintă un factor care influențează creșterea, dezvoltarea, înflorirea și sănătatea plantelor de apartament. Umiditatea excesivă aduce cu sine multe riscuri, printre care compromiterea florilor orhideei prin avortarea bobocilor florali sau, în anumite situații, compromiterea întregii plante. Nici udările foarte rare nu sunt benefice în timpul înfloririi orhideei.
Dacă obișnuiți să pulverizați orhideele, aveți grijă ca bobocii florali și florile deja deschise să fie protejate. Stropii de apă pot duce la compromiterea acestora.
3. Nutrienții
Chiar dacă planta a declanșat înflorirea, iar nevoia sa de nutrienți este reală, nu exagerați cu aplicarea acestora. Mai mult nu înseamnă neapărat și mai bine. Depășirea dozelor indicate vă pot aduce pagube foarte mari, de la arderea rădăcinilor, avortarea florilor, până la compromiterea plantei.
Nici lipsa totală a nutrienților nu este recomandată pentru o creștere, dezvoltare și înflorire corespunzătoare. Echilibrul și respectarea prospectelor reprezintă cheia reușitei.
4. Lumina
Orhideele sunt plante iubitoare de lumină, dar sensibile la soarele direct, care poate provoca arsuri grave ale frunzelor plantei. Imaginați-vă pielea sensibilă a unui copil, expusă la soare direct, fără protecție. Arsurile sunt grave și profunde.
Acomodate cu o anumită calitate a luminii, orhideele aflate în pragul înfloririi nu trebuie mutate în alte spații, fie mai întunecoase, fie cu soare direct. Aceste variații mari pot produce avortarea bobocilor.
5. Bolile
Uneori, se întâmplă ca nici măcar una din cauzele de mai sus să nu fie responsabilă de căderea bobocilor și să vă întrebați nedumeriți ce are. Cauza exactă o veți afla cercetând cu atenție planta.
Fără a scoate planta din substrat, cercetați rădăcinile pentru a observa dacă sunt verzi sau încep să putrezească.
Tulpina, la rândul ei, poate să vă dea indicii. O tulpină afectată de putregai nu are puterea de a susține un demers istovitor cum este înflorirea plantei.
Oricare ar fi cauza care a dus la căderea bobocilor orhideei, important este să o identificați și să acționați în vederea reducerii efectelor negative resimțite de plantă.
Spor la grădinărit!
De ce cad bobocii orhideei, înainte de înflorire
Reviewed by Loreta Țivlea
on
19:15:00
Rating:
Dece cad boboci de la orhide si cum procedez
RăspundețiȘtergerePoate că au fost supuse unui șoc termic: geam deschis, transport de la florărie acasă sau temperatură prea mare asociată cu umiditate scăzută.
Ștergere