Bolile comune ale orhideelor

Bolile și dăunătorii orhideelor, Bolile comune ale orhideelor
Orhideele sunt plante rezistente și se acomodează ușor cu traiul în spațiile de locuit, dacă le sunt asigurate condițiile necesare creșterii și dezvoltării. Totuși, sunt situații în care suferă de anumite boli sau sunt atacate de dăunători.

Cele mai comune boli ale orhideelor


Primele semne de boală observate de împătimiții florilor sunt petele pe frunze. Acestea pot avea cauze multiple, de aceea este importantă examinarea periodică a plantei.

1. Arsurile solare

Sunt cele mai frecvente tipuri de arsuri în cazul plantelor din colecțiile începătorilor în ale floriculturii. Orhideea are nevoie de lumină naturală bună, dar fără a o expune la soare direct. Razele directe ale soarelui pot provoca arsuri iremediabile ale frunzelor.

Arsurile frunzelor datorate soarelui direct ar putea fi descrise ca pete mari, uscate, maro închis pe margini și adesea, cu mijlocul alb. Petele datorate arsurilor solare apar repede și pot compromite întreaga plantă dacă sunt extinse.

2. Putregaiurile de origine micotică

Simptomele sunt apariția unor pete negre pe spatele frunzelor, uneori umflate, alteori adâncite și putrezitea rădăcinii. Petele datorate ciupercilor sunt în extindere și se datorează excesului de apă din sol sau pulverizării și stagnării apei.

Se impune îndepărtarea părților afectate (frunze, rădăcină, flori), limitarea udărilor și oprirea stropirii, asigurarea unei aerisiri eficiente. Dacă putregaiul se extinde, se impune schimbarea ghiveciului și a substratului, pulverizarea unui fungicid.

Luați în calcul că plantele de interior vor locui în continuare cu dumneavoastră în același spațiu și că fungicidele pot fi mult timp stocate în perdele ori în alte articole de interior. În locul lor puteți folosi soluții pregătite în casă. Eficientă ar putea fi o pastă obținută din scorțișoară măcinată și apă, amestecată bine și întinsă pe întreaga zonă afectată, cu o pensulă.

O altă soluție salvatoare se poate prepara din 4-5 căței de usturoi zdrobiți, adăugați la un litru de apă clocotită. Infuzia se lasă la răcit, se strecoară și poate fi folosită ca un fungicid.

3. Putregaiurile de origine bacteriană

Diagnosticarea bacteriozelor este foarte importantă, aceastea fiind confundate de cultivatorii începători cu micozele. Trebuie spus că bacteriozele sunt relativ rare la orhidee, acestea fiind mai rezistente la aceste boli decât alte flori.

Bacteriozele ar putea fi descrise ca niște pete maro, mici la început, cu margini clare. Tesutul care se învecinează cu aceste pete este moale. În câteva zile frunza se îngălbenește și cade.

In astfel de situații planta trebuie izolată, părțile afectate trebuie tăiate cu un bisturiu ce va fi dezinfectat în flacără după fiecare tăietură. Se impune oprirea stropirilor și dezinfectarea spațiului în care aveți restul orhideelor. De preferat ar fi ca persoana care se ocupă de orhideea afectată să fie alta decât cultivatorul, reducând la maximum legătura plantei afectate cu restul.

4. Virozele

Sunt transmise de dăunătorii care înțeapă planta și sug seva. Fiind principalii vectori de transmitere a virozelor, se recomandă eradicarea insectelor. Virozele sunt mai greu de identificat, fiind necesar ajutorul unui specialist. Virozele ar putea fi descrise ca multe pete mici, rotunde sau neregulate, galbene sau albicioase.

În cazul virozelor, planta nu mai poate fi ajutată. Este important să eliminați planta afectată pentru a nu compromite întreaga colecție și să dezinfectați cu atenție toate uneltele folosite care au intrat în contact.

5. Ofilirea frunzelor

Ofilirea frunzelor orhideelor ar putea avea mai multe cauze. Această problemă ar putea fi datorată de lipsa substanțelor nutritive. Dacă ați fertilizat corespunzător, ofilirea ar putea trăda afectarea rădăcinii. Examinați rădăcinile și dacă veți constata că acestea cresc deformate, sunt moi sau au aspect nesănătos, cauza ar putea fi substratul din ghiveci sau udarea excesivă. Schimbați ghiveciul, substratul și udați corespunzător.

6. Îngălbenirea frunzelor

Îngălbenirea și căderea frunzelor de orhidee ar putea avea mai multe cauze: lipsa luminii, curenți de aer, plasarea în imediata vecinătate a caloriferului, substratul tasat. Frunzele de orhidee se îngălbenesc și cad și atunci când o importantă parte a rădăcinii este afectată. În acest caz, orhideea este foarte greu a mai fi salvată.


Cu speranța că ați găsit informații utile pentru evitarea bolilor orhideelor voastre, vă urez să aveți parte de multe flori.
Bolile comune ale orhideelor Bolile comune ale orhideelor Reviewed by Loreta Țivlea on 20:04:00 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.