Cum preparatele tradiționale
românești sunt foarte populare astăzi, m-am gândit să vă dezvălui rețeta după care bunica mea făcea bulion.
Cum prepara bunica bulion
În prima zi
Erau adunate roșiile
cele mai mari și mai cărnoase și așezate cu grijă în coșuri de nuiele, astfel
încât să nu se spargă. După recoltare erau spălate în multă apă rece, proaspăt
scoasă din fântână și așezate la scurs pe mese de lemn, cu codițele în jos.
Odată terminată operațiunea erau crestate și trecute prin separatorul de roșii,
îndepărtate cojile și semințele. Pasta astfel obținută era turnată în vase
mari, acoperite cu capac și așezate la umbră și răcoare. Întreaga operațiune se
încheia pe seară, iar vasele erau lăsate până a doua zi pentru a se separa
pulpa roșiilor de zeamă.
În a doua zi
Rezultatul
este uimitor: un gust dulce-acrișor minunat, îmbălsămat cu toată savoarea
roșiilor coapte lent la soare, cu un strop de miros de lemn ars, și un picuț de
sare.
Zeama rămasă nu era aruncată. Folosind-o ca bază, în locul apei, prepara o minunată ciorbă de pui ori de
legume cu multe roșii.
Dacă și voi știți diferite rețete tradiționale, vă invit să le împărtășiți cu noi.
Bulion ca la bunica
Reviewed by Loreta Țivlea
on
14:52:00
Rating:
Niciun comentariu: