Tomatele sunt plante legumicole
solano-fructoase care aparțin familiei Solanaceae. Din familia Solanaceae mai
fac parte și cartofii, ardeii, vinetele.
Este important să cunoaștem
aceste lucruri, pentru a stabili corect rotația culturilor. Plantele din
aceeași familie nu pot reveni pe aceeași parcelă decât după 3-4 ani. Monocultura
duce la infestarea terenului cu boli și dăunători care reduc semnificativ
producția sau compromit culturile. Culturi premergătoare bune culturilor de
tomate sunt cele de cucurbitacee, bulboase, rădăcinoase, mazăre, fasole,
lucernă. Chiar dacă nu faceți asolamentul așa cum normele o cer, măcar nu
cultivați tomatele pe același sol ca în anul precedent.
Tomatele sunt plante originare
din America Centrală și de Sud, deci sunt plante iubitoare de soare și căldură.
Lumina (minimum 10 ore/zi) joacă un rol foarte important în calitatea culturii
de tomate. Solurile recomandate pentru cultura de tomate sunt soluri ușoare,
afânate, bogate în humus și substanțe nutritive, cu permeabilitate bună, cu
posibilitatea de irigare. Fertilizarea solului destinat culturii de tomate
poate fi făcută folosind gunoi de grajd provenit de la bovine sau ovine, deja descompus.
Tot ce nu știai despre cultivarea tomatelor de grădină
Pregătirea terenului
Pregătirea terenului este o etapă
foarte importantă. Începe încă din toamnă, prin eliberarea terenului de
resturile vegetale provenite din cultura anterioară și afânarea solului cu cazmaua sau
cu motosapa. Tot în această etapă se adaugă gunoiul de grajd folosit pentru
fertilizare, încorporat în sol la cca. 30 cm adâncime. Foarte important în
fertilizarea de bază este aplicarea amendamentelor cu superfosfat. Deasemenea
tot la fertilizarea de bază se adaugă amendamentele cu calciu, în cazul
solurilor cu reacție acidă.
Primăvara, după ce terenul este
zvântat și se poate lucra în grădină, pentru îndepărtarea buruienilor puteți
întreține solul cu sapa.
Plantarea
După ce pericolul de brume târzii
a trecut iar temperatura se stabilizează în jurul valorilor de 10-12 grade C,
se poate trece la plantarea răsadurilor în pământ. Plantarea răsadurilor se va
face manual, îngropând planta până la prima frunză adevărată, la distanța de 70
cm între rânduri și 30-40 cm între plante. Fiecare plantă va fi udată cu 1-2
litri de apă. După câteva zile de la plantare (4-5 zile) se vor completa
eventualele goluri apărute folosind răsad de același fel.
Evitați răsadul prea dezvoltat.
Din cauza suprafeței foliare mari în raport cu rădăcinile insuficient
dezvoltate, durează și câteva săptămâni până ce plantele își revin. Plantele
cele mai potrivite sunt de mărime medie, viguroase și cu un aspect sănătos.
Alegeți o formulă de tutorare a
plantelor. Dacă doriți folosirea de araci, aceștia trebuie amplasați pe teren
odată cu plantarea răsadului, astfel evitați lezarea ulterioară a rădăcinilor
tomatelor.
Solul va fi în continuare
prelucrat cu sapa (3-4 prașile), vizând îndepărtarea buruienilor și spargerea
crustei formate la suprafață în urma udărilor.
Irigarea și fertilizarea
Prima udare se va face la
plantare, iar a doua la 4-5 zile de la plantare. Plantele mature vor fi udate
din abundență la perioade regulate 5-7 zile, în funcție de condițiile de
temperatură. Udarea se va face dimineața devreme, cu 1-2 ore înainte de
răsăritul soarelui sau seara după ce solul se răcorește. Apa trebuie să ajungă
pe sol și nu pe frunzele tomatelor, de aceea un sistem de irigare prin picurare
este foarte folositor.
Chiar și în condițiile unui teren
foarte bun, pentru obținerea producției dorite, fertilizarea tomatelor este
necesară. Momentul cel mai potrivit este imediat după apariția primelor fructe,
apoi după 15-20 de zile.
Copilitul și cârnitul
Copilitul sau îndepărtarea lăstarilor tineri se
recomandă a se face utilizând o foarfecă sau un briceag dezinfectat, până ce aceștia
ating 5 cm, planta suferind mai puțin și cicatrizările realizându-se mai rapid.
Amânarea copilirii face ca lăstarii să preia o mare parte a produsului de
fotosinteză, împiedicând astfel formarea de noi flori. Leziunea produsă plantei
este mai mare cu cât lăstarii sunt mai mari în momentul copilirii. Copilirea se
recomandă a fi făcută dimineața, pentru a rămâne destul timp din zi pentru
cicatrizare. După copilire se recomandă aplicarea unui fungicid.
Cârnitul vârfurilor (ciupitul, tăierea vârfurilor) se realizează la 2-3 frunze deasupra ultimului etaj de rod și are ca scop grăbirea coacerii. Cârnitul se va face după 4-5 etaje de rod la soiurile timpurii și 6, maximum 8 etaje la soiurile târzii.
Recoltarea
Pentru o savoare specială, lasați roșiile să se coacă pe plantă. Culegeți
atunci când sunt mature și aromate. Păstrați roșiile la temperatura ambientală,
într-un loc aerisit și umbrit. Evitați plasarea lor în frigider.
Sper să fi găsit aici câteva lămuriri simple care să vă îmbunătățească recoltele proprii. Cu alte sugestii și păreri despre cultivarea tomatelor de grădină, vă aștept în zona dedicată comentariilor.
Tot ce nu știai despre cultivarea tomatelor de grădină
Reviewed by Loreta Țivlea
on
14:34:00
Rating:
Niciun comentariu: