Cultivarea trandafirului

Cultivarea trandafirului
Trandafirul este o plantă perenă, ornamentală, aparținând familiei Rosaceae. Utilizarea trandafirului este largă. Pentru aspectul său plăcut, romantic, este folosit în parcuri și grădini ca plantă ornamentală. Ca flori tăiate, trandafirul este utilizat în buchete decorative, ca floare unică sau în combinație cu alte flori. Din petalele de trandafir se extrag uleiuri eterice sau sunt utilizate în gastronomie, pentru producerea esențelor, siropurilor, dulcețurilor cu un parfum aparte.

Cultivarea trandafirului


Pentru a avea în grădina voastră o colecție de trandafiri sănătoși și frumoși, care să-ți bucure privirea ani și ani, trebuie să știi din vreme care sunt pretențiile acestei plante față mediu. 
Cultivarea trandafirului

Plantarea

Perioada favorabilă de plantare pentru trandafir începe de la jumătatea lunii martie și se încheie la finele lunii aprilie. Înaintea plantării, rădăcina trandafirului trebuie hidratată și se va ține scufundată în apă câteva ore, dar nu mai mult de 12 ore. 

Înainte de a așeza trandafirul în groapă, scurtați ușor rădăcinile și înlăturați părțile afectate. După fasonarea rădăcinii, se scurtează și crenguțele, menținând 3-4 crengi cu câte 3-4 muguri pe fiecare. Astfel pregătit, trandafirul se va așeza în groapa de plantare cu rădăcinile răsfirate. Distanța între gropile de plantare este de cca 60 de cm. Groapa de plantare trebuie să fie suficient de adâncă și largă pentru a permite plantarea trandafirului.

Adăugați îngrășământ natural sau compost peste pământul scos din groapă în proporție de 1:3 și adăugați în groapă, fixând trandăfirul cu mâna. Umpleți groapa cu pământ mai sus de jumătate apoi udați. După ce apa s-a scurs, adăugați restul de pământ și udați. Aveți grijă să bătătoriți bine pământul în jurul rădăcinii. Udați planta din când în când pentru a se dezvolta.

Lumina

Când ați ales să plantați trandafiri trebuie să vă asigurați că locul ales este unul favorabil dezvoltării plantei. Trandafirul este o plantă iubitoare de lumină, având nevoie de mai multe ore de lumină solară pe zi. Plantați trandafirii în spații aerisite, nu îi aglomerați cu alte plante sau  pomi cu care să concureze pentru lumină sau nutrienți.

Solul

Trandafirii iubesc solurile  lutoase, adânc lucrate, cu drenaj bun. Prea multă umiditate în sol poate cauza uscarea trandafirilor voștri. De asemenea pe perioada creșterii și înfloririi, au nevoie de fertilizări regulate și de 2-3 udări pe săptămână.

Precauții

Făinarea, pătarea neagră a frunzelor, mana trandafirului, rugina trandafirului, putregaiul cenușiu, mozaicul trandafirului sunt câteva dintre bolile de care pot suferi trandafirii voștri. Dăunătorii care pot afecta culturile de trandafiri, dar și trandafirii din grădinile voastre sunt: afidele, acarienii, omizile, păduchii țestoși.

Sper să fi găsit aici câteva înformații necesare în cultivarea trandafirilor. Pentru alte idei vă aștept la rubrica de comentarii.
Cultivarea trandafirului Cultivarea trandafirului Reviewed by Loreta Țivlea on 22:26:00 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.