Valoarea cenușei ca îngrășământ mineral
este cunoscută de multă vreme, pentru conținutul său ridicat în calciu,
magneziu, fier și a altor elemente nutritive necesare creșterii și dezvoltării
plantelor.
Cenușa poate fi folosită ca
amendament pe solurile cu reacție acidă, pentru reducerea acidității până la
neutralitate. Având reacție alcalină, cenușa nu se recomandă pe solurile
alcaline.
Utilizarea cenușei în grădină mai
are și alte beneficii. Combate buruienile precum pirul și ștevia sălbatică,
este un insecticid natural, acționând împotriva mai multor tipuri de dăunători care
atacă rădăcina plantelor, ajută la menţinerea unui mediu favorabil pentru
microorganisme.
Ce fel de cenusă
utilizezi
Cenușa folosită ca îngrășământ
trebuie să fie rezultată de la arderea lemnului natural, paielor şi cocenilor. Cenușa
rezultată din arderea bucăților de lemn vopsit sau alte produse de lemn care au
fost lăcuite ori vopsite nu este benefică pentru sol, deoarece conține substanțe
chimice potenţial periculoase şi metale grele. Cenuşa provenită din mase
plastice nu este nici ea bună deoarece este toxică pentru plante. Nu se va aplica
pe sol nici cenușa rezultată din arderea cărbunilor de mină.
Aplicarea cenușei pe sol nu se
face după o normă strictă. Este recomandat a se aplica o cantitate de
aproximativ 80-90 de grame la mp (un pahar mai mare) sau o lopată de cenusă la
10-15 mp într-un an.
Cum încorporezi
cenușa în sol
Cenuşa se evacuează zilnic din
sobe, în timpul iernii, se poate depozita în vase metalice, în locuri unde nu
pătrunde apa. Întrucât este higroscopică, cenușa lăsată în aer liber se
umezește și își pierde semnificativ din proprietăți.
Cel mai indicat ar fi să
fertilizăm grădina toamna, după arături sau primăvara înainte de
însămânțare. Cenușa utilizată trebuie să
fie uscată, iar ziua în care urmează a fi încorporată în sol să nu fie
ploioasă. După administrare se greblează terenul ușor. Se poate efectua această
operațiune și timpul iernii, cu condiția să avem temperaturi pozitive, solul să
fie relativ uscat și afânat, pentru a putea încorpora cenușa prin greblare.
În unele gospodării s-a
împământenit obiceiul, total gresit, de a împrăștia cenușa peste zăpadă. Se va
evita, de asemenea, împrăștierea cenușei peste plantele abia răsărite ori peste
semințe. Datorită conținutului de potasiu al cenușei, plantele ar putea fi arse
și compromisă cultura. Din acest motiv cenușa va fi încorporată în sol de
toamna sau primăvara devreme, cu câteva săptămâni înainte de plantarea
răsadurilor sau de însămânțare.
Nu utilizaţi cenuşa împreună cu
îngrăşăminte de azot (gunoiul de grajd proaspăt, sulfat de amoniu, azotat de
amoniu, uree), deoarece s-ar pierde din efectul lor. Acestea ar trebui să
se aplice la distanță de cel puţin o lună după fertilizarea cu cenuşă.
Nu abuzați de cenușă ca
îngrășământ. Sunt plante care preferă solurile alcaline, deci vor reacționa
pozitiv la fertilizarea cu cenușă culturile de roșii, legume rădăcinoase și
legume verzi, brocoli. În schimb, plantele care preferă solurile acide riscă să
nu se dezvolte în solul fertilizat cu cenușă. Dacă vrei să cultivi pătrunjel,
căpșuni, cartofi ori ai în grădină un afin, te sfătuiesc să eviți cenușa în
spațiul de cultură.
Când utilizați cenușa,
protejați-vă totdeauna ochii, mâinile și sistemul respirator. Purtați mănuși,
ochelari și mască de protecție pentru a evita inhalarea cenușei ce se ridică în
aer în timpul utilizării.
Cum folosești cenușa în grădina de legume
Reviewed by Loreta Țivlea
on
21:10:00
Rating:
Niciun comentariu: