Allium Ursium (leurda, usturoiul
sălbatic, usturoiul urșilor - cum mai este cunoscută în popor) este o rudă
sălbatică a usturoiului. Preferă pădurile umbroase și umede de foioase din
zonele de deal și de munte. Răsare primăvara devreme, încă din luna martie,
imediat după ghiocei.
În popor se spune că leurda este
căutată de urși primăvara, atunci când ies din hibernare, pentru a fi mâncată
pentru valoarea sa purificatoare.
Descriere
Ca aspect, putem spune despre
frunzele de leurdă că seamănă cu cele de lăcrămioare. Au formă oval-lanceolată,
3-4 cm lățime și aproximativ 10 cm lungime. Limbul frunzei este verde intens,
lucios, iar pețiolul este lung. Sunt ușor recunoscute după mirosul de usturoi
emanat. Florile de leurdă sunt mici și albe.
Frunzele trebuie culese
primăvara, înainte de inflorire, iar bulbii pot fi recoltați de la sfârșitul
verii până toamna.
Leurda conține sulfură de alil,
levuloză, ulei eteric, carotenoizi, vitamina A, vitamina C și săruri minerale
de calciu, fier, fosfor, natriu, cupru.
Beneficii
Deși are proprietăți asemănătoare
usturoiului, leurda este mult mai activă decât acesta în detoxifierea
organismului. Prin proprietățile sale antiseptice, antitoxice, diuretice,
bactericide, hemostatice, antisclerotice, vermifuge, leurda îmbunătățește
starea generală de sănătate a organismului slăbit după perioada de iarnă.
Pentru uz intern, leurda este
recomandată în hipertensiune, afecțiuni ale căilor respiratorii,
cardiovasculare, gastrointestinale și renale, insuficiență biliară, paraziți
intestinali, cefalee, gripă.
Pentru uz extern, leurda
ameliorează durerile reumatice, leziunile cutanate, herpesul, furunculoza.
Cum folosim leurda
Leurda proaspătă poate fi
folosită în cure de detoxifiere pe o perioadă de 3-4 săptămâni. Gustul ei este
mai delicat decât cel al usturoiului comun, asemănător arpagicului. Ca și
usturoiul, leurda poate fi consumată crudă sau preparată.
Crudă poate fi adăugată ca și
condiment peste mâncărurile preparate în casă, așa cum adăugăm verdeața, poate
fi folosită în salate amestecată cu frunze de pătrunjel sau poate fi folosită
în prepararea sucurilor cu acțiune în combaterea reumatismului. Poate fi
adăugată în sandviș, precum salata verde.
Din leurdă și urzică se pot
prepara piureuri sau poate fi adăugată în chiftele, tocănițe, ciorbe.
În stare uscată, leurda poate fi
asociată cu pătrunjelul și folosită ca și condiment pentru mâncărurile
preparate în casă.
Leurda
este un aliment și un medicament. Este darul naturii în perioada primăverii și
trebuie să beneficiem de existența ei. Însă, sunt situații în care trebuie să
manifestăm precauții în folosirea leurdei. Mamele care alăptează sunt sfătuite să
nu consume leurdă pentru că modifică gustul laptelui. Persoanele care prezintă
colon iritabil sau cele care din motive medicale nu consumă în mod curent
usturoi, trebuie să consume cu precauție leurda, chiar dacă este mai bine
tolerată ca și usturoiul.
Natura e generoasă. Nouă ne rămâne doar să cunoaștem și să valorificăm tot ceea ce ne oferă.
Leurda – aliment și medicament
Reviewed by Loreta Țivlea
on
21:50:00
Rating:
Niciun comentariu: