Urzica este o plantă perenă, erbacee, din familia Urticaceae. Crește în mod spontan în grădini, păduri, pe lângă ape, în livezi, pe marginea drumului. Poate ajunge la înălțimea de 1m, fiind foarte ușor de recunoscut după forma alungită a frunzelor acoperite cu perișori urticanți.
Urzica are proprietăți curative recunoscute de aceea este folosită în alimentație, în medicină, în cosmetică și iată, în legumicultură ca îngrășământ, insecticid sau fungicid. Pentru a beneficia de toate proprietățile de fungicid, insecticid, fertilizant ale urzicii, trebuie să știți cum se prepară și cum se utilizează cu efecte maxime maceratul de urzici.
Cum prepari maceratul de urzici:
Pentru a prepara maceratul de urzici pentru grădină aveți nevoie de:
-un vas de plastic, sticlă, ceramică (a se evita macerarea urzicilor în vase metalice);
-apă curată (de preferat apă de ploaie sau de fântână);
-urzici culese înainte de înflorire;
-câteva scânduri mici (pentru a menține urzicile scufundate în lichid);
-o piatră mai mare.
În vasul destinat obținerii maceratului de urzici, așezat într-un loc în care să poată beneficia de căldură, adăugați apă utilizând o găleată de 10 litri. Trebuie să știți ce cantitate de apă ați adăugat pentru a doza corespunzător cantitatea de urzici. Adăugați urzicile respectând proporția 1kg urzici/10 litri apă. Trebuie să vă spun că pentru a favoriza fermentația, urzicile ar putea fi tocate înainte. Scufundați urzicile în totalitate în lichid, așezați bucățile de scândură deasupra și sprijiniți cu piatra, pentru a împiedica frunzele să se ridice.
Lăsați compoziția câteva zile la macerat, amestecând zilnic în vas. Se va obține o soluție urât mirositoare, semn că maceratul e gata.
Cum utilizezi maceratul de urzici în grădină
Când maceratul de urzici e gata, se strecoară printr-o sită fină pentru a preîntâmpina înfundarea pulverizatorului. Înainte de a stropi plantele din grădină, maceratul de urzici se diluează cu apă în proporție de 1:10 (1l macerat la 10l apă). Cu această soluție bogată în azot se stropesc plantele din grădină. În timpul stropirilor evitați să pulverizați macerat de urzici pe fasole, mazăre, usturoi, ceapă. Aceste culturi nu tolerează tratamentul cu maceratul de urzici.
Maceratul de urzici poate fi utilizat în grădină, nu numai ca îngrășământ ci este și un fungicid eficient, precum și insecticid.
Dacă și voi vă doriți culturi sănătoase, dar nu sunteți dispuși să le administrați tratamente chimice, vă aștept să împărtășiți cu noi în rubrica de comentarii și alte soluții și metode naturale de combatere a bolilor și dăunătorilor plantelor.
Maceratul de urzici, îngrășământ pentru grădină
Reviewed by Loreta Țivlea
on
20:49:00
Rating:
Niciun comentariu: