Violeta de Parma, cunoscută și
ca Saintpaulia sau Violeta africană, face parte din familia Gesneriaceae.
Originară din Africa Centrală, această plantă care poate produce flori pe parcursul
întregului an a fost aclimatizată în toată lumea. Culorile florilor sunt în
special mov, roz, grena, alb ori combinații ale acestora.
Violetele de Parma sunt plante cu
talie mică (8-20 cm), au frunze
cărnoase, dispuse în rozetă, cu suprafața superioară verde și cea inferioară
stropită cu roșcat, acoperite cu perișori fini.
Violeta de Parma, Saintpaulia sau Violeta africană
Îngrijire
Solul Violetelor de Parma trebuie să fie un compost necalcaros, ușor,
aerat, format dintr-un amestec de turbă, perlit și fibre de cocos.
Transplantarea se va face anual, primăvara. Pentru a
beneficia de cât mai multe substanțe hrănitoare și a crește și înflori mai
abundent, puteți schimba substratul violetelor și la 6 luni.
Udarea violetelor presupune multă atenție. Violeta de Parma iubește
un substrat reavăn, dar aveți grijă să nu stropiți frunzele atunci când udați.
O metodă mai bună de udare este să adăugați apă în farfurioară sau să așezați
ghiveciul într-un vas cu apă, apoi să scurgeți. Violetele iubesc atmosfera
umedă. Puteți îmbunătăți acest aspect plasând în vecinătatea lor un vas cu apă
sau folosiți un umidificator.
Fertilizarea se realizează la fiecare trei săptămâni, adăugând în
apa de udare un îngrășământ lichid pe bază de fosfor și potasiu. Diluați mai
mult decât scrie pe eticheta fertilizantului folosit, pentru a proteja de
arsură rădăcina fină a violetei.
Lumina de care au nevoie Violetele de Parma trebuie să fie intensă,
naturală, dar nu soare direct. Ferestrele estice ori vestice sunt mai potrivite
violetelor decât expunerea către sud. Dacă nu aveți posibilitatea unei astfel
de amplasări, trebuie să umbriți fereastra cu o perdea pentru a proteja
violetele. Violetele de Parma
care nu beneficiază de suficientă lumină nu vor înflori la fel de abundent.
Temperaturile propice dezvoltării violetelor sunt cuprinse între
valorile de 18 grade C și 24 de grade C. Violetele de Parma pot suporta și
temperaturi din afara intervalului enunțat, respectând regimul de umiditate
atmosferică, dar sub 15 grade C și peste 30 de grade C ele intră în suferință.
Înmulțirea violetelor se poate realiza prin puii care cresc în mod
natural și care pot fi detașați cu ușurință de planta mamă sau prin butași de
frunză.
Reproducerea prin butași se poate
face în lunile de primăvară (aprilie-mai), prelevând frunze, scurtând pețiolul
la 2,5 – 4 cm de lamină și plantând butașul obținut până la lamina frunzei
într-un compost pe bază de turbă. Ghiveciul cu butași trebuie plasat în
penumbră și temperaturi de 18-22 grade C. Acoperiți ghiveciul cu un pahar de
plastic transparent pentru a menține la interior o atmosferă umedă de seră.
Micile plante vor răsări în 4 săptămâni.
Înrădăcinarea butașilor se poate
face și direct în paharul cu apă, așezând baza laminei foliare la suprafața
apei. După înrădăcinare, butașul poate fi mutat într-un vas cu compost pentru
violete.
Precauții
Violetele de Parma sunt sensibile
la soarele direct care le decoloreză, le provoacă pete galbene și le îngălbenește
marginile.
Sensibile sunt și la lipsa apei
din sol sau din atmosferă care le provoacă încrețirea frunzelor, îngălbenirea și
uscarea.
Dăunătorii
la care sunt supuse violetele sunt coșenilele făinoase, păduchii
verzi, acarienii de ciclamen. Pentru îndepărtarea dăunătorilor utilizați produse
ce pot fi adăugate în sol. Insecticidele pulverizate pot distruge frunzele
violetelor.
Dacă vă plac și vouă Violetele de Parma, vă aștept cu ponturi și noutăți despre creșterea acestor minunate plante.
Violeta de Parma, Saintpaulia sau Violeta africană
Reviewed by Loreta Țivlea
on
23:07:00
Rating:
Niciun comentariu: