În articolele anterioare v-am tot povestit Cum trebuie îngrijită o orhidee Phalaenopsis, Cum știi că trebuie schimbat ghiveciul, Cum îi îngrijești frunzele folosind produse naturale și Cum trebuie procedat la înmulțirea unei orhidee, dar nu am abordat separat radăcina acestei plante, un organ vital, sensibil și cu anumite particularități.
Orhideea este o plantă epifită. Adică, în lumea ei, orhideea Phalaenopsis nu crește pe sol ca majoritatea plantelor cunoscute, ci pe o altă plantă, pe care nu o parazitează, dar o folosește pentru susținere, să zicem pe post de suport. Deci, în mediul natural, rădăcina de Phalaenopsis dispune de umiditate, aer și lumină. Dacă ai primit o astfel de orhidee sau ai cumpărat-o, nu te grăbi să o transplantezi gospodărește în sol de grădină, doar nu vrei să o ucizi.
Orhideea Phalaenopsis face fotosinteză și la nivelul rădăcinii, de aceea o importanță aparte o are existența luminii și aerului din vasul de plantare. Modul la care facem udarea acestei plante este foarte important. Excesul de umiditate din sol împiedică pătrunderea oxigenului la rădăcini și provoacă putrezirea acestora. Orhideea sănătoasă trebuie să aibă o rădăcină sănătoasă, argintie. M-au întrebat cititorii „Cum argintie?” Când zic argintie, mă refer la o rădăcină strălucitoare, ușor sidefată, ca cea din imaginea de mai sus.
Ce trebuie să faci pentru a avea o orhidee Phalaenopsis perfectă
1. Udă doar când este nevoie, adică atunci când substratul este uscat, iar pe pereții vasului nu se mai zărește condens.
2. Udă doar prin scufundarea vasului în apă de ploaie ori stătută (de pe o zi pe alta) și lasă la scurs pe un grătar.
3. Verifică farfurioarele la o jumătate de oră după udare și scurge apa care s-a mai adunat.
4. Plantează orhideea într-un vas transparent, cu găuri mari de scurgere (pe fund) și eventual cu găuri laterale, pentru aerisirea rădăcinii.
5. Folosește un substrat ușor, aerat, special pentru aceste plante.
6. Dacă ai constatat că orhideea ta suferă în urma unor udări necorespunzătoare, iar rădăcinile sunt afectate de putregai, scoate planta din vas, taie cu un bisturiu sau foarfecă sterilă toate părțile afectate, apoi replantează în alt substrat, dar nu înainte de a steriliza atât vasul cât și farfuria de scurgere.
7. Se reiau udările după câteva zile, timp în care se vor cicatriza tăieturile făcute, respectând sfaturile de la punctele 1-5.
Sper ca orhideele tale să te bucure cu multe flori. Dacă ai nelămuriri ori curiozități, aștept să-mi scrii la rubrica de comentarii.
Ce trebuie să faci pentru a avea o orhidee Phalaenopsis perfectă
Reviewed by Loreta Țivlea
on
13:29:00
Rating:
Niciun comentariu: