Cum abordăm tijele orhideelor după înflorire

Cum abordăm tijele orhideelor după înflorire
Eterna dilemă a cultivatorilor de orhidee este legată de modul în care trebuie abordate tijele orhideelor după ce înflorirea s-a încheiat, mai precis, dacă să taie ori nu tija dezgolită, rămasă după ce florile s-au scuturat.

Abordarea acestui aspect din cultura orhideei depinde de ce vă doriți de la planta voastră. Orice alegere ați face, este clar că planta va evolua într-o anumită direcție.

Cum abordăm tijele orhideelor după înflorire:

1. Tija se îngălbenește

După ce înflorirea s-a terminat și florile s-au scuturat, rămâne în urmă o tijă goală, oarecum inestetică și care fie se îngălbenește, fie rămâne verde. Dacă tija de orhidee își schimbă culoarea, devenind palidă, este clar că aceasta urmează să se usuce, deci trebuie eliminată. Uscarea tijei se poate produce în totalitate sau doar în partea superioară, caz în care puteți elimina doar acestă parte, păstrând ultimele două noduri. Dacă ați ales să eliminați tija total sau parțial, faceți acest lucru folosind o foarfecă ascuțită, sterilă, cu care aplicați o tăietură ușor oblică, deasupra unui nod. Eliminarea în totalitate a tijei se va face de la baza plantei, alegând o poziție accesibilă, ușor abordabilă și păstrând câțiva centimetri din acesta. Aveți în vedere ca planta să nu fie vătămată de această manevră. După eliminarea tijei, planta va produce una sau mai multe tije în lunile ce urmează. Timpul de așteptare ar putea fi totuși destul de lung, până la aproape un an.

2. Tija rămâne verde

Dacă după scuturarea florilor tija rămâne verde pentru mai mult timp, e clar că planta pregătește ceva și atunci trebuie abordată cu precauție. Puteți fie să lăsați tija întreagă, nescurtată, fie să o scurtați, îmbunătățind aspectul general al plantei. Scurtarea tijei poate fi făcută prin tăiere, păstrând ultimele două noduri sau tăind doar partea superioară a tijei, cea pe care au fost prinse florile vechi, păstrând mai multe noduri. 

Păstrând tija întreagă ori scurtată, după cum decideți, puteți avea șansa ca planta voastră să dezvolte o nouă tijă pornind de la un nod și să declanșeze o nouă înflorire. Trebuie să aveți în vedere că tija formată de la un nod, pe o tijă veche, nu va mai fi la fel de viguroasă și nici nu va mai avea flori la fel multe ori de mari. Faptul că păstrați o tijă veche nu vă garantează faptul că veți și obține flori pe aceasta. Am orhidee cărora nu le-am eliminat tijele și chiar dacă ele sunt încă verzi de cel puțin un an, nu au dezvoltat noi tije pe acestea, dar au generat alte tije de la bază. Deci, chiar dacă păstrați tijele vechi ale orhideei, scurtate ori nescurtate, planta are capacitatea de a produce și alte noi tije florale viguroase. 

Sunt situații în care orhideea decide să continue creșterea tijei tocmai din vârful acesteia, realizându-se un fel de prelungire pe care apar noi boboci florali. 

Oricare ar fi varianta aleasă, planta voastră are capacitatea de a vă bucura cu noi flori. Pentru alte lămuriri, vă aștept semnalul printr-un comentariu, mai jos.
Cum abordăm tijele orhideelor după înflorire Cum abordăm tijele orhideelor după înflorire Reviewed by Loreta Țivlea on 23:11:00 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.