Cycas revoluta sau Sagotierul japonez

Cycas revoluta sau Sagotierul japonez
Cycas revoluta sau Sagotierul japonez este o plantă originară din regiunile tropicale ale Asiei, Australiei și Africii. Deși seamănă cu un palmier, Cycasul aparține Clasei Gimnosperme, fiind înrudit cu coniferele.

Cycas revoluta este o plantă primitivă care se înmulțește prin semințe, aparținând Familiei Cycadaceae. Se admite că există pe Terra încă din perioada Mezozoică.

Cycas este o plantă perenă, dioică (au florile de sex masculin și feminin pe plante diferite), cu creștere foarte lentă, putând atinge înălțimi de 25-30 m. Creșterea este permanentă, periodic apărând noi mănunchiuri de frunze tinere. Frunzele sunt mari, penate, așezate sub formă de rozetă. Florile apar în vârful plantei, în mijlocul rozetei formate de frunze.

Flori mascule
Cycas revoluta sau Sagotierul japonez

 Flori femeiești
Cycas revoluta sau Sagotierul japonez


Cum îngrijești Cycas revoluta


Deși este o plantă exotică, Cycasul nu reclamă o îngrijire foarte dificilă. Este o plantă care poate fi cultivată cu succes chiar și de grădinarii începători.

Lumina

Cycasul este o plantă care se poate adapta atât în spații cu soare direct cât și în spații umbrite. Amplasați vasul într-un spațiu în care planta beneficiază de lumină bună, chiar soare direct câteva ore pe zi, dimineața sau seara. O lumină slabă poate influența negativ creșterea plantei, producând stagnarea.

Temperatura

Temperatura optimă pentru creșterea și dezvoltarea Cycasului este cuprinsă între 24-30 grade C, în timpul verii și 15-18 grade C, iarna.

Solul

Cycasul este o plantă cu creștere lentă și nu trebuie transplantat decât atunci când rădăcinile au umplut complet vasul de plantare, la intervale de 3-5 ani. Folosiți un substrat bogat în humus, bine drenat, pentru că Cycasul nu tolerează apa care stagnează printre rădăcini. Pentru a favoriza drenajul, așezați bucăți de teracotă pe fundul vasului de plantare.

Transplantarea se va face primăvara, încercând să nu deranjăm foarte tare planta în timpul manevrei.

Udarea

Cycasul este o plantă care tolerează bine seceta. Dacă este crescut în ghiveci, Cycasul trebuie udat doar când solul este uscat la suprafată. Cycasul crescut în grădină va fi udat când solul este uscat, nu se va menține pământul umed în permanență. 

Temperatura influențează ritmul udărilor. Astfel, Cycasul care este amplasat într-un spațiu însorit, unde este foarte cald, va fi udat săptămânal, în timp ce plantele care se află amplasate în spații umbrite și beneficiază de temperaturi moderate pot fi udate și la câteva săptămâni.

Fertilizarea

Fertilizarea Cycasului se face cu precauție pentru a nu precipita creșterea plantei, aceasta pierzându-și aspectul caracteristic. Aplicați fertilizant la intervale de 6-8 săptămâni, folosind concentrații la jumătate din cele prevăzute în prospect pentru plantele crescute la soare și cu un sfert din concentrațiile din prospect pentru plantele care cresc în spații umbrite. 

Ca regulă generală: mai bine fertilizezi mai puțin decât prea mult.

Înmulțirea

Înmulțirea Cycasului se poate face pe toată perioada anului, folosind lăstarii bazali, pe care îi produce în mod spontan. Înlăturați lăstarii, plantați-i întru-un compost fertil până la înrădăcinare, apoi tratați-i ca pe plantele adulte.

Cycasul mai poate fi reprodus și prin semințe pe care le achiziționați din comert.

Boli și dăunători

Cycas revoluta poate fi infestat de afide și coșenile, atât țestoase cât și făinoase, care pot fi înlăturate așa cum vă spuneam în Principalii dăunători ai plantelor de interior.

Dacă pe frunzele Cycasului apar pete brune, înseamnă că planta nu a fost udată suficient în timpul verii sau în timpul iernii a fost expusă la temperaturi scăzute. 

Îngălbenirea frunzelor tinere se poate datora unei fertilizări excesive sau unui sol de slabă calitate. Frunzele bazale care se îngălbenesc nu reprezintă semne de boală, ele îmbătrânesc și trebuie eliminate prin tăiere.

Deformarea frunzelor poate să se datoreze unei udări excesive sau poate fi un semn al lipsei luminii.

Deși nu este o plantă pretențioasă, Cycas revoluta sau Sagotierul japonez va crește mai frumos și mai viguros dacă-i veți cunoaște și satisface nevoile.
Cycas revoluta sau Sagotierul japonez Cycas revoluta sau Sagotierul japonez Reviewed by Loreta Țivlea on 21:49:00 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.