Tillandsia cyanea (Pana roz sau Fiica aerului)

Tillandsia cyanea (Pana roz sau Fiica aerului)
Tillandsia cyanea (Pana roz sau Fiica aerului) este o plantă din Familia Bromeliaceae, epifită (trăiește fixată pe tulpina altei plante pe care nu o parazitează, ci o folosește ca suport), perenă, cu aspect de rozetă, originară din America tropicală și subtropicală.

Frunzele sunt aspre, triunghiular-lineare, înguste și cu lungimi de cca. 35 cm, de un verde închis, dispuse în rozetă (specific Bromeliilor). Din mijlocul rozetei se dezvoltă un spic de bractee suprapuse, de culoare trandafirie, cu vârful în formă de evantai. De sub bractee apar pe rând florile albăstrui sau albastre-violet, cu miros suav, plăcut. Viața florilor este scurtă, dar bracteele sunt destul de longevive. Înflorirea se produce primăvara târziu sau toamna, după care rozeta dispare treptat, putând să dureze și un an până la dispariția completa a acesteia, dar nu înainte de a forma noi vlăstare laterale.
Tillandsia cyanea (Pana roz sau Fiica aerului)

Cum îngrijești Tillandsia cyanea


Lumina și temperatura

Tillandsia cyanea este o plantă tropicală, deci potrivită interioarelor cu temperatură constantă, cuprinsă în intervalul 20-28 grade C, vara și de minimum 16 grade C, în perioada iernii. Preferă o lumină puternică, dar indirectă, protejată de razele directe ale soarelui. O fereastră umbrită cu o perdea subțire este locul ideal în care puteți plasa vasul cu Tillandsia.

Solul

În mediul natural Tillandsia crește pe tulpina arborilor și își obține apa și substanțele minerale necesare cu ajurorul rozetei. Această plantă nu are nevoie de pământ în mod efectiv, ea putând fi cultivată pe materiale cum sunt lemnul ori scoarța de copac. Cultivatorii care doresc creșterea în vase a plantei pot opta pentru un substrat acid, bogat în turbă, amestecat cu nisip și perlit. Transplantarea se execută doar în cazul în care se dorește divizarea tufei.

Udarea

Tillandsia are nevoie de udări regulate pentru a menține solul reavăn în permanență. Udările abundente pot provoca putrezirea părții inferioare a rozetei. Vara se recomandă pulverizările zilnice, chiar de două ori pe zi, dacă temperaturile sunt crescute, de preferință folosind apa de ploaie la temperatura mediului ambiant.

Fertilizarea

La fiecare 3-4 săptămâni adăugați un îngrășământ lichid în apa cu care stropiți planta. Concentrația trebuie să fie la jumătate față de indicațiile din prospectul fertilizantului.

Înmulțirea

Tillandsia poate fi înmulțită atât prin seminte, cât și prin divizarea tufei. Desprindeți cu grijă vlăstarele tinere formate de planta mamă și le plantați în mici ghivece, plasate în loc umed și ferite de curenții de aer și razele directe ale soarelui.

Boli și dăunători

Tillandsia este o plantă rezistentă la boli. Dacă manifestă semne de boală, frunzele încep să se usuce, este posibil ca planta să fi fost expusă la temperaturi scăzute sau planta a fost udată în exces și rădăcina a fost afectată de putregai.

Frunzele frunificate trădează umiditatea scăzută  sau contactul cu razele directe ale soarelui la care planta a fost expusă.

Tillandsia poate fi atacată de coșenila făinoasă. În caz de infestare, ștergeți cu o pensulă și alcool denaturat sau pulverizați un insecticid specific

Tillandsia cyanea (Pana roz sau Fiica aerului) este o plantă superbă și ușor de cultivat. Dacă și voi iubiți Tillandsia cyanea, vă aștept cu păreri la rubrica de comentarii.
Tillandsia cyanea (Pana roz sau Fiica aerului) Tillandsia cyanea (Pana roz sau Fiica aerului) Reviewed by Loreta Țivlea on 17:35:00 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.