Brassia sau Orhideea păianjen

Brassia sau Orhideea păianjen
Brassia sau Orhideea păianjen este o plantă din familia Orhidaceae, originară din America Centrală și de Sud. Genul Brassia a fost denumit după numele lui William Brass, botanist și ilustrator britanic.

Brassia este o orhidee epifită, rizomatoasă, cu pseudobulbi turtiți. Planta poate atinge 70-75 cm, iar frunzele, grupate câte 1-3 pe fiecare pseudobulb, pot atinge 25-30 cm lungime.
Orhideea păianjen înflorește abundent în perioada de primăvară-vară. Florile de Brassia au miros plăcut și culori variabile de verde sau galben. Petalele și sepalele florilor sunt lungi, efilate și pot atinge 20-25 cm lungime. Aspectul general al florii aduce cu cel al păianjenilor, de aici și denumirea de Orhidee păianjen.

 Cum îngrijești Brassia sau Orhideea păianjen

Brassia sau Orhideea păianjen

Substratul

Ca oricare altă orhidee epifită, Brassia preferă un substrat bine drenat, care să imite cât mai bine condițiile din mediul natural. Astfel un amestec în părți egale de scoarță de pin, mușchi Sphagnum și polistiren este ideal. Transplantarea plantei se poate realiza primăvara, la intervale de 2 ani.

Înmulțirea se poate realiza cu ocazia transplantării, prin separarea pseudobulbilor formați în mod natural de planta mamă. După o perioadă de acomodare în urma divizării tufei, tratați noile plante ca pe cele adulte.

Udarea și fertilizarea

Brassia este o orhidee care iubește umiditatea, dar nu vă gândiți că face excepție de la regulă. Apa stagnantă pe rădăcini duce la putrezirea acestora și în consecintă, la moartea plantei.
Ritmicitatea udărilor variază în funcție de temperatură și anotimp. În perioada caldă a anului, cănd planta se află în creștere, udați la 3-4 zile, iar în perioada iernii la 8-10 zile. La temperaturi de peste 18 grade C, pulverizați planta de cel puțin două ori pe zi, pentru a asigura necesarul de umiditate.
În perioada aprilie-septembrie, adăugați fertilizant pentru orhidee în apa de udare, la intervale de două săptămâni.

Lumina și temperatura

Ca majoritatea orhideelor, Brassia preferă o lumină naturală de bună calitate, dar nu suportă soarele direct. Plasați vasul cu Orhideea păianjen în spații aerisite, în spatele unei ferestre protejate cu o perdea de umbrire.

Temperaturile agreate de Brassia sunt de 15-18 grade C, pe timpul zilei și de 10-13 grade C, pe perioada nopților. În timpul verii, când temperaturile depășesc 20-25 grade C, trebuie să vă asigurați că orhideea dispune de o ventilație și umiditate a aerului corespunzătoare. Pulverizați planta de cel puțin 2 ori pe zi, folosind apă de ploaie, dacă este posibil. Aerisiți spațiul regulat sau lăsați o fereastră deschisă în permanență. Puteți folosi și un mic ventilator, setat pe turație mică, atât cât să mobilizeze ușor aerul în încăpere.

Boli și dăunători

Cei mai agresivi dăunători pentru Brassia sunt coșenilele. Atacul acestora asupra acestei sensibile orhidee poate fi sever.

Brassia este foarte vulnerabilă și în fața putregaiului datorat stagnării apei pe substratul în care este plantată.

Dacă și voi ați fost vrăjiți de aspectul și mirosul florilor de Brassia, vă aștept cu păreri la rubrica de comentarii.

Brassia sau Orhideea păianjen Brassia sau Orhideea păianjen Reviewed by Loreta Țivlea on 10:51:00 Rating: 5

10 comentarii:

  1. Buna ziua! am primit anul trecut in vara o Brassia, inflorita. Florile au tinut cam 2 luni, apoi in iarna iarasi a inflorit, nici nu ma asteptam, a fost superba! insa mi se pare ca s-au uscat cam repede. Dupa ce s-au uscat florile parca nu se mai simte bine, frunzele se tot ingalbenesc si cad, dinspre mijloc mai exact... nu stiu ce nu ii place, ce sa fac cu ea sa nu o pierd. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cauzele care determină îngălbenirea frunzelor sunt multiple, dar cea mai des întâlnită este excesul de apă din sol, care induce putrezirea rădăcinilor. Verificați starea acestora.

      Ștergere
  2. Buna ziua,
    Ieri am cumparat o orhidee Brassia si spre surprinderea mea, ulterior am observat ca are pe frunze niste pete negre mici, iesite in relief, ca si cum ar fi stropita. Imi puteti recomanda un tratament? Nu as vrea sa o pierd, e superba! Mentionez ca sunt din Timisoara, poate imi puteti recomanda un magazin unde pot gasi tratamentul. Multumesc frumos! O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Urmăriți petele respective și dacă nu-și modifică forma și dimensiunile le dați pace. Dacă petele se extind sau își modifică forma ori devin moi, atunci trebuie evaluată situația. Ar fi fost util să pot vedea o fotografie cu planta și să vă dau o părere exactă.

      Ștergere
  3. am o orhidee brasia are nevoie de ghiveci transparent pentru ca am achizitionat-o i ghiveci mat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, nu este obligatoriu. Lăsați orhideea așa cum ați cumpărat-o și nu umblați la rădăcini decât atunci când dă semne că suferă ori când se dezvoltă prea mult și rădăcinile nu mai încap în vas.

      Ștergere
  4. Am o asemenea orhidee, nu știam ce floare e si am cumpărat-o. Acum ce voiam sa întreb este : ea a inflorit după care sa uscat tija si i-am tăiat o ...credeți ca va mai inflori ? Sau la cat timp ? Planta arata foarte sănătoasă

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua!
      Dacă aveți o brassia, urmăriți pseudobulbii noi, pentru că de acolo va crește o nouă tijă, care va înflori. În cazul în care orhideea dumneavoastră este o orhidee phalaenopsis, va da o nouă tijă după un timp, cca 6 luni sau mai mult. Oricum ar fi, dacă e sănătoasă, orhideea dumneavoastră va înflori pe viitor. Nu e obligatoriu să păstrați tijele vechi. Am pe aici, pe blog, o postare cu modalitățile în care putem aborda tijele orhideelor, după înflorire.
      Succes!

      Ștergere
    2. Articolul despre care vorbeam îl găsiți aici:
      https://gradinasisanatate.blogspot.com/2016/06/cum-abordam-tijele-orhideelor-inflorite.html

      Ștergere

Un produs Blogger.